Изключително тежка е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар. Изгорели са къщи и стопански постройки, предава БНР.

"Всички хора от селото са евакуирани, съобщи заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева. Голяма част селото гори. "

Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в селото:

"Всичко е в пламъци. Всички сме евакуирани в началото на селото, има полиция тук, не пускат никой нататък, защото, ако някой отиде, ще бъде задушен. Ние сме вече на края на селото, всички сме там".

Заместник-кметът на общината Нина Терзиева обясни:

"Пострадали няма към момента, хората са изведени. Изведени са превантивно хората от дома за възрастни в село Малко Шарково, сега ще организираме и тяхната логистика - храна, вода.

Ще осигурим вода и храна и тук на доброволците. Но много тежка е ситуацията и се усложнява и от това, че нямаме комуникация. В селото няма обхват, това е един от големите проблеми, за който години наред казваме".

Жителите на селото са в шок, споделиха, че не знаят къде ще изкарат нощта:

"Половината къщи изгоряха на селото, продължава да гори. И се чудим какво да правим, къде ще пренощуваме... Няма къщи, няма нищо. Трябва тук да спим, на улицата", каза пред БНР жителка на Воден. 

На място са 10 коли на пожарната от Сливен и Ямбол. Да бъдат включени и водни оръдия на Жандармерията разпореди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който също се очаква да пристигне в района. 

Нов пожар в три свиленградски села

Нов голям пожар избухна в Свиленградско. Този следобед пламна между селата Маточина, Варник и Сладун. Седем екипа са на място, за да се борят със стихията.

Областният управител на Хасково Мехмед Атаман е уведомил валията на Одрин в телефонен разговор за опасността огънят да прехвърли българо-турската граница.

Възможна е и евакуация на хора. Във Варник има изгорели къщи.

Заради силния вятър огънят се разпространява бързо.

Днес в Хасково измериха температурен рекорд. В 15:00 часа термометрите на синоптиците са показали 38,3 градуса.

Огънят се движи в посока село Сладун. За района е в сила частично бедствено положение.

Междувременно добри новини дойдоха от с. Отец Паисиево в Средна гора. След безсънна нощ, там пожаът е овладян.