Андрей Гюров ще обжалва решението на Управителния съвет на БНБ да освободи поста на подуправител, съобщи пред журналисти самият той.

Според него ръководството на банката е взело решението си на базата на постановлението на Антикорупционната комисия, което е "незаконно и неправилно".

"И в този смисъл защитавам не само себе си, а и всички членове на Управителния съвет - сегашни и бъдещи, от административен произвол. В една правова държава не може административен акт да не подлежи на съдебен контрол и по този начин да служи за външна намеса, неправомерна и незаконна атака към членове на Управителния съвет на Българската народна банка", заяви Гюров.

Вчера Управителният съвет реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост, постановена от Комисията за противодействие на корупцията.

От БНБ обаче уточниха, че решението трябва да премине през законовите механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед.

От ПП-ДБ поставиха въпроса защо от БНБ не изчакаха дотогава. Позицията на Централната ни банка, е че те не биха могли да не разгледат казуса при положение, че Антикорупционната комисия ги е сезирала.

Оттук нататък ще се чака думата на още един съд – Върховният административен, защото както стана ясно, Гюров ще обжалва и вчерашното решение на БНБ за отстраняването му.