С единодушно решение Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) гласува днес за освобождаването на подуправителя, отговарящ за управление "Емисионно", Андрей Гюров.

Причината е установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост с поста, който той заема, заради непрекратено навреме участие в търговско дружество и неправителствени организации.

Същевременно централната банка признава, че решението по казуса трябва да премине през съдебен и парламентарен контрол:

В резултат на проведената дискусия УС на БНБ постанови своето решение въз основа на съответните правни и фактически основания, посочени в него, но също така стигна до заключението, че различните аспекти и правни интерпретации на така установената несъвместимост на г-н Гюров трябва да преминат през предвидените в закона механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед, с оглед окончателното решаване на казуса.

Само преди седмица Гюров призова централната банка да изчака съдебното решение по казуса му, преди да гласува дали да го освободи.

На 24 юни Комисията за противодействие на корупцията (КПК) реши, че заради участие в търговско дружество и членство в управителен орган, несъгласувани с БНБ, подуправителят на БНБ, който беше политическо назначение на ПП-ДБ в централната банка, се намира в несъвместимост с поста, който заема. Гюров обжалва акта на КПК пред Административния съд.

Антикорупционната комисия съобщи, че той е уведомил управата на БНБ за участията си в нестопански организации едва в края на миналия ноември. Според нея тогава той е обяснил, че не е изпълнявал никаква дейност в тези дружества.

Още миналия понеделник шефът на БНБ Димитър Радев съобщи, че централната банка ще се съобрази с решението на Комисията за противодействие на корупцията. 

В прессъобщението на банковия регулатор от вторник вечерта се посочва, че при вземането на решението за освобождаването на Гюров са били отчетени правната рамка, правилата на административното право, според които УС на БНБ не преценява по същество акта на антикорупционната комисия, правната несигурност, пораждаща рискове за независимостта и репутацията на централната банка, както и възможността за политизиране на казуса.

В случай че Андрей Гюров обжалва днешното решение на УС на БНБ, Върховният административен съд (ВАС) следва да се произнесе в двуседмичен срок, припомнят от централната банка. При съдебно решение, с което се отменя решението на УС на БНБ, Гюров ще продължи да изпълнява мандата си, а при съдебно потвърждение на акта, той ще бъде внесен в Народното събрание за окончателно решение, уточнява БНБ.

"Българската народна банка остава в готовност да предприеме всички последващи действия в съответствие с решенията на съда и парламента", пишат още от централната банка.

Андрей Гюров не е участвал в днешното гласуване на УС на БНБ.

Според последните промени в Конституцията Гюров попадаше сред управленците, които на теория биха могли да бъдат назначени за служебен премиер.