Административен съд-София град (АССГ) е дал ход на делото след жалбата на подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), с което бе обявено, че той е в несъвместимост.

Съдия Боряна Петкова е излязла с определение в петък – 12 юли. Тя е конститурала двете страни в съдебното производство и е насрочила открито заседание на 16 септември.

Клуб Z разполага с определението. В него съдът посочва, че КПК не е представила доказателства, че жалбоподателят Гюров е извъшвал неплатена дейност по смисъла на закона за БНБ и че гтрябва да представи такива.

По-късно днес обаче Управителният съвет на БНБ трябва да се събере и да реши дали Андрей Гюров да бъде отстранен от поста. Окончателното решение ще е на Народното събрание.

Гюров е потенциален служебен премиер след последните промени в Конституцията. Това поражда подозрения, че интервенцията спрямо него може да е тенденциозна, за да бъде елиминиран като алтернатива на сегашния служебен министър-председател Димитър Главчев. Особено в контекста на нестабилната политическа ситуация и голямата вероятност от насрочване на нови извънредни избори за Народно събрание. Андрей Гюров е бивш депутат от „Продължаваме промяната“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), като напоследък се наблюдава разчистване на кадрите на ПП-ДБ от изпълнителната власт.

Междувременно днес самият Гюров изпрати до медиите следната позиция:

УС на БНБ може и трябва да отстоява независимостта на банката и да защити членовете на ръководните органи от натиск и външно влияние при вземането на решения.

Днес Управителният съвет на централната банка ще разгледа искането за отстраняването ми от поста подуправител в отговор на незаконния акт на КПК. В тази връзка искам да изложа и публично фактите, с които вече запознах членовете на управителния орган.

Процедурата за отстраняването ми е инициирана предсрочно, без към момента да има каквито и да било доказателства за нарушение от моя страна. Предложението за отстраняването ми като подуправител се основава изцяло върху акта на КПК, който не е влязъл в сила и който съм обжалвал. АССГ вече определи жалбата ми като допустима и насрочи открито съдебно заседание по нея на 16.09.2024 г. По правилата на административния процес действието на решението на КПК е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици. При разпределението на доказателствената тежест съдът е отбелязал, че КПК нито сочи, нито представя доказателства за твърдението, че съм извършвал дейност по смисъла на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ.

Но дори актът на КПК да беше влязъл в сила, то към днешна дата не е налице каквато и да е несъвместимост. Подал съм оставки от управителните съвети на сдруженията много преди да заема длъжността подуправител и не съм извършвал никаква дейност в периода от моето встъпване в длъжност до момента. Макар и да няма правна пречка за притежаването на дялове в дружество с ограничена отговорност, реших доброволно до продам своите дялове още миналата година. Дори по произволните стандарти на КПК по отношение на тълкуването на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ към днешна дата не може да се говори за каквато и да е несъвместимост.

Не е налице и основание да се твърди, че съм признат за виновен за сериозно нарушение по смисъла на Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, защото такъв акт няма. Със сигурност актът на КПК не може да служи като основание за подобно решение, тъй като той изобщо не е влязъл в сила, а неговото съдържание не се подкрепя от правни или фактически съображения, както може да се установи и от определението на АССГ по моята жалба.

Предвид всички изложени факти, очаквам Управителният съвет на БНБ да отхвърли искането за отстраняването ми от поста подуправител. В тази ситуация и аз, и членовете на ръководния орган сме водени от професионални подбуди и най-вече от необходимостта да защитим Банката от натиск и вмешателство. Убеден съм, че колегите в УС си дават ясна сметка, че законността не може да се защитава с незаконни актове и че отстраняването ми би било съучастие в неправомерните действия на КПК. Нещо повече, това би поставило всеки член на ръководството на БНБ в риска да бъде атакуван без доказателства и съдебно решение.

Заявявам, че ако бъда отстранен, ще обжалвам решението пред Върховния административен съд. Това е важно не само за мен, но и за останалите членове на УС на БНБ, за да е ясно, че не може да се допусне натиск върху органите за вземане на решение.

Настоящият случай се следи внимателно както от Европейската комисия, така и от Европейската централна банка, защото установяването на произволно основание за предсрочно прекратяване на мандата на член на управителния съвет на БНБ представлява нарушение на правото на Европейския съюз и заплаха за нашето пълноправно членство в ЕС чрез участието на Република България в еврозоната.