"Продължаваме промяната-Демократична България" може да поиска от президента Румен Радев да ѝ връчи мандата още тази седмица. И да го върне веднага неизпълнен.

Това се разбра от думите на депутатката на ПП Лена Бориславова в интервю за БНТ. 

Както е известно формацията поиска от държавния глава да забави с три месеца връчването на втория мандат, за което време трябва да се приемат седем закона като тест за мнозинство за съставяне на правителство. За целта от обединението предложиха на останалите парламентарни групи да подкрепят програмна декларация, а днес проведоха и серия от срещи с тях.

От заявеното след разговорите обаче се разбра, че мнозинство няма да се формира. Отделно, нито останалите ПГ, нито президентът възприемат предложението за толкова голямо забавяне на връщане на мандата.

"Много е вероятно да поискаме да ни бъде връчен мандатът в рамките на тази седмица, с оглед на поведението на другите политически партии в Народното събрание. Имаме решение на Националния съвет и на коалицията, че ако ние не видим на практика гласувани закони от това мнозинство, означава, че то е неспособно да формира правителство", заяви Бориславова.

И от името на собствената си партия отново заяви скептицизъм. Ето защо и представители на "Промяната" не участват в разговорите. Водят ги от ДБ, които още преди разпада на групата на ДПС, което направи обединението втори маандатоносител, се обявиха "за" опит за съставяне на правителство, ако третият мандат отиде при тях.

Според Бориславова всеки път, когато се стигне до това "да има реално гласувани закони в зала по всички наболели теми", се намира оправдание от всяка една от другите партии как те да не се случат и да не се гласуват. Даде пример и с Делян Пеевски, който категорично обяви, че не иска съдебна реформа, заложена в декларацията на ПП-ДБ.

Божидар Божанов от ДБ също е скептик

Ръководителят на преговорния екип Божидар Божанов изрази скептицизъм в успеха на разговорите.

"Както казахме и при обявяването на декларацията, ние разчитаме на широка подкрепа - всеки трябва да припознае тези приоритети и не защото те са наши... Сега чувам, че някакви хора се опитват да кажат: "Те ли са  тия, които казват как се бори корупцията и как се прави съдебна реформа?"

Не, ние именно затова предлагаме тая декларация, за да не е тя само наша тема, а за да бъде тема на всички.

Виждам, че ще се опитват хем да подкрепят, хем да не подкрепят. Тоест хем да кажат: "И ние сме за борба с корупцията", ама всъщност или да дадат стоп оферта, или да се обяснят защо няма да продължат нататък по пътя със законите. Така че на тоя етап не съм оптимист", коментира Божанов.