Огненият ад, който преживяват хората в село Воден до Болярово от вчера, може би затихва - по информация на екипите на терен пожарът е локализиран и изолиран.

"Към момента, благодарение на упоритата работа на терен, пожарите са локализирани и изолирани. Рано сутринта температурите са ниски и се надяваме в следващите часове да потушим всички огнища", заяви пред Нова тв подполковник Иван Иванов. 

Пред Нова тв местните хора твърдят, че ситуацията е била подценена. Системата за предупреждение не е сработила навреме и те разбрали за застигащото ги бедствие от камбаната на църквата.

Според жител, чиито селскостопански постройки са изгорелри, институциите не са реагирали адекватно. "Първия ден действително изгасиха пожара. Но защо не оставиха дежурен?", попита той пред камерите на телевизията.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, напротив - обвини хората, че не са искали да напускат домовете си.

Пожарът в селото е овладян. В сряда ситуацията беше изключително тежка. "Хората бяха евакуирани от нас, имаше голяма част от тях, които отказваха да напуснат домовете си. По тази причина бяха принудително изведени." Това заяви силовият министър на брифинг в МВР. 

"Анализирайки фактите, се обърнахме към нашите колеги от Турция, които върнаха жеста, който ние направихме към тях при тежкото земетресение там. Паралелно бяха обезопасени съседните села - Шарково, Крайново и най-вече Горска поляна - там се намира газопреносна станция "Странджа". Изградени са множество просеки", допълни той. 

По думите на министъра описването на щетите ще започне днес. 

"Има засегнати 35 къщи, от които 20 са необитаеми. В акцията бяха включени 23 автомобили и 71 служители", посочи главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

Пожар и в Старозагорско

Според Нова тв и бТВ тази сутрин - край старозагорското село Михайлово пък е възникнал друг пожар, след като спирачките на пътнически влак са хвърляли искри, с което подпалили сухи треви. Пожарът е обхванал територия на три населени места.

От транспортното министерство заявиха пред Клуб Z, че информацията, разпространена от телевизиите е невярна - по това време в това междугарие дори изобщо не е имало влак.

Въпреки относително добрите новини от вчера, усложнена остава обстановката и в района на село Отец Паисиево. Там пожарникарите продължават борбата с огъня. Над 30 са изгорелите постройки по предварителни данни.

Вятърът често сменя посоката си и затруднява екипите, които гасят. Пламъците са стигнали почти до съседното село Пролом.

20 екипа с пожарни коли дойдоха на помощ от Турция

20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция в отговор на изпратената от премиера и външен министър Димитър Главчев молба за съдействие в борбата с пожарите. Това съобщиха късно снощи от пресцентъра на правителството.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посрещне екипите в Странджа, след което ще бъдат пренасочени към вътрешността на страната, където е необходимo допълнително подсилване на първата линия срещу огнената стихия.

Днес сутринта пристигат и два турски хеликоптера, като своевременно ще бъдат направени разчети за летателните им планове. Междувременно хеликоптерите от Чехия вече са на летище Пловдив.

Взети са сериозни превантивни мерки и по отношение на газокомпресорната станция „Странджа”, която се намира в село Горска поляна. В момента там са изградени просеки и дежурят на денонощен режим екипи на пожарната и Жандармерията, допълват от МС.

184 са били пожарите през денонощието

Общо 184 пожара са потушени през изминалото денонощие, има един пострадал, съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) - МВР, на сайта си. Става обаче дума за нелеп инцидент, при който газова бутилка е гръмала в дома на мъж в Харманли и го е обгорила.

Пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за произшествия.

С преки материални щети са възникнали 26 пожара, от които девет - в жилищни сгради, две - в спомагателни, временни или паянтови постройки, осем - в транспортни средства, и три - в горски масиви. Без нанесени материални щети са 158 пожара, от които 98 са в сухи треви, горска постеля и храсти, един - в стърнища, и 52 - в отпадъци. Извършени са 46 спасителни дейности и помощни операции, от които пет са при катастрофи в транспортни средства, 39 - за оказване на техническа помощ.

Общо 15 са регистрираните лъжливи повиквания.