В рамките на вчерашния ден стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат. Това заяви Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" в изявление пред медиите след вчерашните срещи. 

"В рамките на вчерашния ден проведохме редица срещи с останалите парламентарни групи. Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо подкрепа за антикорупиционните реформи, след това разговори за правителство.

Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат, поради което сме готови в момента, в който президентът ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен", заяви Божанов. 

"Имаше усещане, че предложения от нас подход, по който следва да протекат разговорите за правителство и общо за бъдещото управление на държавата, се възприема като позитивен. За първи път видяхме остри опоненти в пленарна зала да сядат и да разговарят добронамерено с една единствена цел - да се намери път за изход от този политически тупик, в който ние сме поставени.

Затова ние отчитаме самия процес, по който протече разговора с останалите парламентарно представени групи като позитив и този подход тепърва ние ще следваме и ще поставяме като основа за решаване на наболелите политически проблеми в страната", каза Людмила Илиева.

Кирил Петков благодари на президента, че е дал възможност да проведат тези разговори.

"Няма да злоупотребяваме с времето и затова сме готови да върнем обратно мандата", каза Петков.

Според него разговорите са били тест "дали има воля да се справим с най-големия проблем в България в този момент и това е корупцията и всичките зависимости"

По отношение на реализирането на третия мандат, от ПП-ДБ са готови на разговори, но след като видят кой ще е бъде носителят и какво ще е предложението.

Третият мандат

Нека видим при кого ще отиде третият мандат и ще положим всички усилия, коментира изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

"От страна на БСП очаквайте диалогичност и опит да се намерят правилните решения. Вървим по предварително очаквания план - трети мандат, надпартиен, консенсусен, пробългарски, експертен", коментира Зафиров. 

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат. Най-логичното е той да избере да го връчи на „Има такъв народ“ (ИТН), защото ние сме единствените в този парламент, които можем да водим разговори с всички останали парламентарни групи. Това пише в пост във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов.

"Това ще е последният шанс за търсене на здрав разум в този парламент", смята той.

Трифонов изразява мнение, че не се ли намери здрав разум и при третия мандат, виновни ще са Бойко Борисов и Кирил Петков.

"Единият заради егото си, а другият заради политическия си инфантилизъм“, посочва лидерът на ИТН. "Ще видим дали двамата ще проявят някакъв разум, или ще ходим на избори. Само че този път няма да могат да се скрият зад евроатлантизма", коментира Трифонов.

Лидерът на ИТН също определи като умерени и експертни разговорите с ДБ, провели се вчера.

"Останах приятно изненадан от поведението на представителите на ДБ, което крайно се различава в момента от поведението на ПП и техните лидери", пише още Трифонов. "Кирил Петков абдикира от втория мандат преди да го получи, доказвайки абсолютната си политическа несъстоятелност. Опита се да прикрие тази несъстоятелност зад една безумна декларация", заявява също Трифонов.

Той посочва, че Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова "взривяват собствения си коалиционен партньор" в желанието му за смислен диалог.

Има и трети мандат, ние сме абсолютна готови да го получим и може би вчерашните разговори бяха добра основа, ако се стигне до тази хипотеза, да говорим по програми с ясни срокове. Това коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН).

По думите му, след вчерашната среща се видяло, че все повече има разум в „Демократична България“(ДБ).

"Водихме нормален диалог в представителна институция, каквато е Народното събрание", каза Балабанов.

Той добави, че ДБ ясно са разбрали проблемните за ИТН елементи в декларацията, свързани с Конституцията, и са приели това да е основа за едни нормални разговори. 

"Виждам, че най-вероятно ще им бъде връчен вторият мандат и те ще го върнат, по-скоро ПП тласкат държавата към избори, а ДБ искат да работят за правителство", коментира още Балабанов. 

Когато призовавахме за разум в първия мандат, не получихме такъв, сега се опитваме да спасим неспасяемото и ПП-ДБ се опитват да се представят за жертва на проблем, който те сами създадоха, коментира Деница Сачева (ГЕРБ).

"Заявихме че втори и трети мандат няма да подкрепяме, без значение при коя политическа формация ще е", коментира и Румен Христов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. "Имаха идеална възможност едно силно правителство, което предложиха ГЕРБ-СДС, да подкрепят, не го направиха, добави той. "Има 172 мандата без нашите 68, да си намерят мнозинство и да направят правителство", каза Христов.