Служебната власт, дошла на място в четвъртък в едно от големите огнища на пожари в страната - калояновското село Отец Паисиево, за да покаже присъствие, отчете, че добре е действала при бедствието.

Ситуацията предостави възможност на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за пореден път да изрази задоволството си от начина, по който се справя, както и да декларира, че няма да дава оставка.

"Няма да си подам оставка. Хора, които са виждали огън само когато гори клечка кибрит, да ми обясняват какво и как е трябвало да стане, не е коректно", заяви той.

"Жалка история, не мога да коментирам техните искания точно в този момент. Няма да си подам оставката", заяви още Стоянов по повод искането за оставката му от ПП-ДБ и "Възраждане".

"Фактът, че няма жертви и пострадали, говори, че е адекватна реакцията на всички хора, които са били на терен" , продължи той.

Отрече да има недостиг на пожарникари в страната при потушаването на пожарите в момента. Той уточни, че има 202 пожарникари, които с промяна в закона за администрацията, ще бъдат допълнително назначени, за да може екипите на пожарната да се увеличат от двама на трима души. "Това предстои да се случи и става въпрос за увеличение на наличния състав, а не за недостиг. Недостиг няма, имаме достатъчно ресурси и сили, както и достатъчно помощ от горски служители, военни, доброволци", твърди той.

Относно системата за ранно предупреждение при бедствия Калин Стоянов каза, че това е една от мерките, които трябва да бъде предвидена в заповедите за обявяване на бедствено положение. Характерното за терена на село Воден обаче е, че по време на пожара вчера мобилните оператори вчера не са имали покритие и е нямало електричество.

Само преди дни при големия пожар в Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров посочи, че въпреки усилията на гасящите, те работят с остаряла техника, която освен това е и недостатъчна. 

Служебният премиер Димитър Главчев коментира също, че не било време да се говори за оставки, ситуацията била и без това достатъчно тревожна. 

"Цинично ми звучи на фона на усилията, които полагат всички, които са на терен и бързо се справят... Така че в политически нападки няма да вляза. Призовавам политиците да излят от климатизираните зали и да дойдат на терен да видят за какво става дума", обяви той.

Помощта за пострадалите - първо 1578 лв., после може и още 2500

Премиерът и социалният министър Ивайло Иванов  обещаха  държавата да подкрепи пострадалите от огъня. Веднага пострадалите могат да получат първоначално по 1578 лева. След подаване на молби в общината бедстващите ще имат право и на допълнителна помощ от  2500 лева. Могат да кандидатстват и пред фонд "Бедствия и аварии".

За семействата, които вече са останали без домове, Иванов заяви, че освен помощта, те ще имат право и на възстановяване от фонд „Бедствия и аварии“. „Ще видим за колко от тези лица това е единствено жилище и всичко останало, което е необходимо, ще бъде направено. Те ще кандидатстват пред фонд "Бедствия и аварии", а сумата до четири хиляди лева ще я получат моментално", добави той. 

По думите на служебния министър ще бъде търсен и вариант за временно настаняване на тези, които са останали без дом.

Данните на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР показват, че за изминалото денонощие са потушени 184 пожара, а пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за произшествия, отчита БТА.

По-рано днес главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза, че в момента има пожари в районите на Пловдив и Ямбол. Локализирани са няколко пожара в районите на Кюстендил, Хасково и Пазарджик.