Очаквано Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвите си непроменени на днешното заседание във Франкфурт.

Лихвеният процент по депозитите остава на ниво от 3,75 %, като фокусът още отсега пада върху възможните промени на следващото заседание на банковия регулатор на еврозоната, което ще се проведе на 12 септември.

ЕЦБ повтори за пореден път, цитирана от Блумбърг, че разходите по заемите ще останат „достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо“, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към нивото ѝ от 2 процента.

За пореден път централната банка на 20-те страни, използващи еврото, обяви, че не „поема предварителен ангажимент за конкретна траектория на лихвените проценти“, като потвърди своя „подход, зависещ от данните и от всяка отделна среща“.

Овладяна ли е инфлацията

ЕЦБ преценява дали инфлацията в еврозоната е достатъчно овладяна, за да позволи по-нататъшно разхлабване на паричната политика. През миналия месец беше регистриран малък спад до ниво от 2,5 %, в сравнение с 2,6 % през май.

„Вътрешният ценови натиск все още е висок, инфлацията в сектора на услугите е повишена, а общата инфлация вероятно ще остане над целевата и през следващата година“, казва се в изявлението на ЕЦБ, цитирано от "Ройтерс".

Банката за международни разплащания предупреди миналия месец, че централните банки не трябва да намаляват твърде бързо разходите по заемите, за да избегнат повторно разпалване на ръста на цените.

Но докато инфлацията като цяло отстъпва, има признаци, че възстановяването на еврозоната губи скорост при все още високи лихвени проценти, коментира "Блумбърг". Политическите сътресения във Франция и в световен мащаб също не помагат.

Накъде ще се движат лихвите?

Пазарите очакват почти две намаления на лихвените проценти до края на годината в еврозоната и малко повече от пет движения до края на следващата година - гледна точка, което никой от регулаторите не оспори открито през последните седмици, посочва "Ройтерс".

Друг несигурен момент е колко бързо Федералният резерв на САЩ ще намалява своите лихвени проценти. Въпреки че политиката на ЕЦБ технически погледнато е независима, трудно е тя да се разминава твърде много с тази на най-голямата централна банка в света. По-високи лихвени проценти в САЩ биха окуражили инвеститорите да преместят парите си отвъд океана, отслабвайки еврото и стимулирайки вноса на инфлация.

Пазарите сега очакват Фед да намали лихвите си през септември, както и още един ход в същата посока, който вероятно ще се състои преди края на годината. Подобен график би подкрепил още две намаления на лихвите на ЕЦБ.