Доналд Тръмп прие номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември, предаде Франс прес.

"И така, тази вечер, с вяра и всеотдайност, гордо приемам вашата номинация за президент на Съединените щати", каза Тръмп в реч през последния ден от националния конгрес на републиканците в Милуоки, щата Уисконсин.

Той говори пет дни след като оцеля при опит да бъде убит на предизборен митинг в Пенсилвания.

Тръмп описа случилото се по драматичен начин, отбелязва Ройтерс.

"Чух силен свистящ звук и усетих, че нещо ме удари наистина, наистина силно в дясното ми ухо. Казах си: "Уау, какво беше това? Може да е само куршум", допълни той. "Не трябваше да съм тук тази вечер", продължи Тръмп пред препълнената конгресна зала, докато хиляди хора слушаха мълчаливо, предаде Асошиейтед прес.

Тогава множеството изведнъж извика в един глас: "Ти си тук!"

"Кръв се лееше навсякъде, но по някакъв начин се чувствах много сигурен, защото Бог бе на моя страна", допълни той.

На екраните отзад бяха показани снимки на окървавения Тръмп. Тогава той почете паметта на бившия началник в пожарната Кори Комператоре, който бе убит при стрелбата по бившия американски президент, и отдаде дължимото на агентите на Сикрет Сървис, за които каза, че са се намесили бързо.

Тръмп прогнозира, че ще спечели на изборите "невероятна победа", и обеща да бъде президент на "цяла Америка, а не на половината", предаде АФП.

Предстоят "четирите най-хубави години в историята" на САЩ, увери той.

Тръмп се обяви за това "страната (да бъде) спасена от едно провалено и некомпетентно правителство".

"При сегашната администрация ние наистина сме една държава в упадък", подчерта бившият президент републиканец, осъждайки инфлацията през последните години, пристигането на мигранти на границата и международните конфликти, за които обвини настоящия стопанин на Белия дом - демократа Джо Байдън.

Тръмп призова да не се "криминализира опозицията и да не се демонизират политическите разногласия", като отново осъди критиките срещу самия него. Няколко дни след опита да бъде убит, той призова демократите да спрат да го наричат "враг на демокрацията" и на свой ред ги обвини, че "унищожават нашата страна".

Тръмп обеща да сложи край на нелегалната миграция и да завърши строежа на стената по границата с Мексико - един от големите проекти по време на президентския му мандат в периода 2017-2021 г. Ще затворя границата още в първия ден след като стана отново президент на САЩ, даде да се разбере той.

"Нашите противници наследиха един мирен свят, но го превърнаха в планета във война... Вижте тази атака срещу Израел, вижте какво се случва в Украйна", отбеляза Тръмп, визирайки Байдън.

Той нарече "китайски" новия коронавирус, причиняващ болестта ковид.

"Вярвам, че му липсвам", каза Тръмп по адрес на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-ун, с когото се срещна по време на своето управление.

Той обеща да сложи край на войната в Украйна.

Тръмп призова "Хамас" да освободи заложниците, които все още държи. Ако те остават в плен, когато аз встъпя в длъжност, "ще платите много висока цена", отправи предупреждение той към палестинското ислямистко движение.

Милиардерът прие президентската номинация на републиканците на фона на призивите към президента демократ Джо Байдън да се оттегли от надпреварата след слабото си представяне в телевизионните дебати с Тръмп в края на миналия месец. Високопоставен представител на предизборния щаб на Байдън обаче отрече появилите се информации, че президентът възнамерява да се откаже от надпреварата за Белия дом.