След покушението срещу Доналд Тръмп по време на предизборна реч в Пенсилвания възниква и въпросът какво влияние може да окаже нападението върху президентските избори на 5 ноември. Изстрелите бяха произведени два дни преди началото на републиканския номинационен конгрес в Милуоки, Уисконсин, на който е много вероятно Тръмп да бъде преизбран за кандидат-президент на републиканците. За Юлиус ван де Лаар изборите на практика са решени. Консултантът по предизборни кампании и стратегии е впечатлен от инстинкта на Тръмп да използва дори такава ситуация за подходящи жестове и думи.

Образът на Тръмп, който вдига юмрук след покушението и се обръща към публиката си с призива "Борете се, борете се, борете се", е "емблематичен момент" - и вероятно решаващ за изборите, казва Ван де Лаар в интервю за германското тв предаване Tagesschau24.

Тези сцени още веднъж подчертават контраста: силата на Доналд Тръмп, слабостта на Джо Байдън, казва експертът. Посланието на Тръмп е ясно:

"Не само, че не могат да ме съборят. Аз ще се изправя и ще се върна по-силен."

Експертът по тероризъм Питър Р. Нойман също смята, че кадрите от атентата могат да решат изборите. Изследователят от Кралския колеж в Лондон заяви пред вестник Rheinische Post, че Тръмп веднага е разбрал, че "ситуацията, която е толкова заплашителна за него, вероятно ще бъде решаваща за цялата предизборна кампания".

"В очите на своите поддръжници Тръмп сега е мъченикът за САЩ".

Според Нойман изстрелите ще имат "мобилизиращ ефект" за бившия президент.

Ситуацията е "по-напрегната, отколкото е била от десетилетия насам"

Лаура фон Даниелс от Германския институт за международни отношения и сигурност също очаква покушението срещу Тръмп да повлияе на предизборната кампания.

"Сега изглежда, че симпатиите, които той  получава - дори като жертва на такова покушение - могат да му дадат допълнителни точки в надпреварата за президентския пост", казва тя в интервю за tagesschau24.

Тя описва ситуацията като "напрегната, политически силно експлозивна" и "по-нажежена, отколкото е била от много десетилетия". Според Фон Даниелс президентът на САЩ Байдън сега има трудната задача да намали вътрешнополитическите раздори и да стабилизира ситуацията в областта на сигурността.

Републиканци обвиняват кампанията на Байдън

Има и отделни гласове от страна на републиканците, които се опитват да използват нападението за предизборната си кампания: американският сенатор от Охайо например Джей ди Ванс обвинява президента Байдън за нападението срещу вероятния му претендент. Той написа в онлайн платформата X:

"Основната теза на кампанията на Байдън е, че президентът Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Тази реторика доведе директно до опита за убийство."

Ванс е смятан за възможен кандидат за вицепрезидент при Тръмп.

А Стив Скалис, председател на фракцията на републиканците в Камарата на представителите, косвено обвини политическите опоненти на Тръмп и медиите, че носят частична отговорност. Те определиха Тръмп като "заплаха за демокрацията" и това е мотивирало убиеца, смята той.

„Всичко, от което се нуждаете, е един объркан човек. Но този един човек е действал въз основа на това, което е било казано за Тръмп. И това трябва да спре“, заяви Скалис в ефира на Fox News.

Подобни обвинения дойдоха и от Москва:

"Не вярваме, че сегашните власти са организирали опит за ликвидиране и убийство на Тръмп", заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Песков обаче допълни, че в САЩ е създадена атмосфера, в която изстрелите са станали възможни, и че е имало многобройни опити за отстраняване на Тръмп от политиката - юридически стъпки, както и усилия за компрометирането му.

"За всички външни наблюдатели беше очевидно, че животът му е в опасност."

Политикът от AfD Бьорн Хьоке пък обвини "водещите медии на Запада", че са направили така, че Тръмп да изглежда като "презрян човек": "Тяхното черно-бяло представяне е и причината за днешното убийство."

"Трябва да смекчим риториката"

Междувременно председателят на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майк Джонсън, се опитва да успокои хората. "Трябва да смекчим реториката", заяви той по MSNBC. "Трябва да понижим температурата в тази страна." Самият Тръмп призова за помирение.

"По-важно отвсякога е да се обединим", заяви той.

78-годишният кандидат-президент също така благодари на всички за съчувствието след стрелбата. "Само Бог" е предотвратил немислимото, каза Тръмп. Той вече очаквал с нетърпение да говори "пред нашата велика страна" в Уисконсин тази седмица.