Евродепутати увериха, че ще следят под лупа следващине действия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен въпреки задоволството си от нейното преизбиране.

Тя бе избрана за втори мандат с убедителна преднина от 401 гласа срещу 284-ма „против“ и 15 „въздържал се“. Решаваща роля изигра проевропейското мнозинство в лицето на Европейската народна партия (ЕНП), социалистите, либералите и умерените „зелени“.

Вотът бе таен, но стана също така ясно, че за Фон дер Лайен са гласували и депутати от групата на Европейскките консерватори и реформисти (ЕКР). Това са направили чешките и белгийските представители в групата, пише „Политико“.

Италианската премиерка Джорджа Мелони, чиято партия „Италиански братя“ има най-голямата делегация в ЕКР, бе обидена от пренебрежението към нея и имаше очаквания, че всички евроконсерватори ще бъдат против Фон дер Лайен.

„Честно казано, гласувах за нея, но с кървящо сърце. Смятам, че тя направи много грешки през първия си мандат, но аз просто потвърдих това, което реши Европейският съвет. Сега обаче тя трябва да покаже дали е сериозна или просто ще ни кара да се усмихваме“, заяви за Клуб Z чешкият евродепутат консерватор Ондржей Крутилек.

Той очаква да види екипа от еврокомисари, ресорите, ще има ли силни зам.-председатели на ЕК и кои дирекции за кои комисари ще работят.

„След това ще решим дали през есента да гласуваме за новата Комисия", добави Крутилек.

А самата Урсула фон дер Лайен, ако иска този Европейски парламент да работи, трябва да сътрудничи с партиите, отразяващи всички резултати от изборите, смята Ондржей Крутилек. А този резултат е, че след европейските идбори през юни махалото се е люшнало от крайноляво към крайнодясно.

Колкото до евроконсерваторите, те  са отворени за сътрудничат с всяка политическа сила в ЕП, която е готова да направи например някои промени в Зеления пакт.

Според германският социалдемократ Удо Булман сигналът от вота е, че проевропейските групи са достатъчно силни не само да защитават Европа, но и за да развият интересите от тяхното обединение.

Припомнихме му, че крайната десница е повишила резултата си и ще бъде силна опозиция.

„Да, но към настоящия момент изобщо не виждам да имат каквото и да било влияние“, отговори той.

Що се отнася до условията на социалистите за подкрепата за Фон дер Лайен, те не са само за първите стъпки, а са цял процес. Той не започва и не свършва днес, изтъкна Булман.

Опозицията в лицето на „Патриоти за Европа“ и Европа на суверенните нации (ЕСН) ще бъде по-гласовита, но и ЕНП е повишила резултатите си и остава първа сила в Парламента, изтъкна германската евродепутатка от първата политическа сила Андреа Векслер.

„Без нас няма да има мнозинство нито вляво, нито вдясно. Така че нашият отговор ще бъде по-добра политика, по-близко до хората и да не се боим нито от леви, нито от десни“, заяви тя.