Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нападна унгарския премиер Виктор Орбан в речта си пред евродепутатите в Страсбург.

Тя представи визията си за следващата Комисия, ако бъде преизбрана на поста. Гласуването е насрочено за днес следобед.

Макар да не спомена поименно Орбан, стана ясно, че Фон дер Лайен има предвид точно него и обиколката му в Украйна, Русия и Китай, която той обяви за мироопазваща мисия.

„Русия е в офанзива в Източна Украйн Тя иска война на изтощението, залага на отслабване на Европа и Запада. Преди две седмици европейски премиер отиде в Москва. Т.нар. мирна мисия мисия беше всичко друго, но не и умиротворителна, а успокоителна“, каза тя.

Нападките срещу Орбан бяха последвани от бурни аплодисменти в пленарната зала.

"Само два дни по-късно самолетите на Путин насочиха ракети към детска болница в Киев. И видяхме снимки на деца, покрити с кръв, на майките, опитващи се да спасят своите деца. Този удар не беше по погрешка, а смразяващо послание от Кремъл към всички нас“, продължи шефката на ЕК.

И настоя, че европейският отговор трябва да бъде съвсем ясен. ЕС нтрябва да бъде с Украйна толкова, колкото е необходимо.

„Ние трябва да дадем на Украйна всичко, от което има нужда, за да устои и победи. Това предлага и предполага абсолютно фундаментален избор за нашето бъдеще За първи път от десетилетие насам нашата свобода е в опасност. Отговорни сме да направим всичко, за да запазим нашите европейски граждани“, предупреди Урсула фон дер Лайен.

Известно е, че партията ФИДЕС на Орбан и създадената по негова инициатива крайнодясна политическа група „Патриоти за Европа“ няма да подкрепят Фон дер Лайен за нов мандат. Тя разчита на проевропейското мнозинство в лицето на нейната Европейска народна партия (ЕНП), социалистите, либералите, умерените „зелени“ и дори на част от Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

„Мисля, че е време да изградим истински Европейски отбранителен съюз“, продължи Фон дер Лайен.

И изтъкна, че има заплахи, които тегнат над европейската сигурност. 

„НАТО остава стълб за нашата колективна сигурност. Знаем, че нашите разходи за отбрана са твърде неефискасни и слаби. Трябва да създадем единен пазар на отбраната, за инвестираме повече в капацитета за отбраната, и то за най-висше качество. Трябва да инвестираме повече заедно и да създаваме общи европейски проекти“, каза тя.

Такъв проект би могла да бъде една всеобхватна европейска система за противовъздушна отбрана, или европейски щит. Фон дер Лайен вече е излагала тази идея.

Тя не спомена за създаването на поста еврокомисар по отбраната, за какъвто неведнъж намекваше.

Но заяви, че ще предложи нови ресори.

Нови еврокомисари - за Средиземноморието и по жилищното настаняване

Един от тях ще бъде еврокомисар по Средиземноморския регион. Причината е, че за управлението на миграцията са необходими по-сигурни граници. Необходима е и общ подход във връщанията на мигранти. И особено внимание трябва да бъде обърнато на Средиземноморието, откъдето идват най-много мигранти в ЕС. Същевременно Фон дер Лайен ще предложи заедно с номинираната зда върховен представител за външната политика Кая Калас нов дневен ред за Средиземноморието.

Фон дер Лайен ще предложи утрояване на броя на служителите на Фронтекс и те да станат 30 000. Така ще бъдат осигурени външните граници на ЕС. Източните граници са особено яузвими за хибридни атаки. Така Русия умишлено изпраща мигранти от Йемен от своята територия към Финландия.

Фон дер Лайен ще предложи и удвояване на персонала на Европол, за да се превърне в напълно оперативна полицейска агенция. Сигурността не означава само защита от външни заплахи. Увеличават се киберзаплахите, а организирани престъпни групи заплашват европейската икономика, използват корупцията, създават страх. От това са застрашени невинни хора.

За първи път ще бъде назначен и еврокомисар по жилищното настаняване, увери Фон дер Лайен. Ще бъде разработен план за достъпно за джоба на хората жилищно настаняване. Причина е жилищната криза, пред която е изправена Европа. От нея са засегнати хора на всички възрасти, както и малки и големи семейства.

„Обикновено жилищното настаняване не се разглежда като европейски въпрос. Някои могат да кажат, че не трябва да се намесваме. Но искам тази Комисия да подкрепя хората, където има най-голяма нужда“, изтъкна Фон дер Лайен.

Орган за борба с чуждата намеса

ЕК ще предложи и Европейски щит за демокрацията. Съюзът има нужда от собствена структура за борба с чуждестранните манипулиране на информацията и намеса. Тя ще координира дейността си с националните компетентни органи.

Урсула фон дер Лайен специално похвали работата на журналистите, както и на спецслужбите, разкрили случаи на шпионаж, кибератаки, корупция и дезинформация от чужди заинтересовани лица – особено китайски и руски. Нивото на заплахите не е било толкова високо от десетилетия насам. И именно заради това трябва да бъде създаден щитът за демокрацията.

Накрая Фон дер Лайен заяви, че е необходима промяна на Договора за ЕС, който да подобри Съюза. Затова тя желае да работи с Европейския парламент. Председателят на Комисията подкрепя правото на евродепутатите на законодателна инициатива.

Изгониха румънска евродепутатка, любимка на Русия

По време на дебата румънската независима депутатка Диана Йованович-Шошоака бе изгонена от залата, след като започна да крещи. Председателят на ЕП Роберта Мецола на няколко пъти я помоли да напусне. Наложи се няколко депутати да я изведат.

„Вие убихте хора“, извика Шошоака по адрес на Фон дер Лайен.

Повод бяха скандалите с договорите за ваксини срещу COVID-19, сключени от Комисията. Вчера пък Съдът на ЕС постанови, че ръководената от Фон дер Лайен институция не е предоставила достатъчен обществен достъп до поисканата информация по въпроса.

По време на дебата Шошоака издигаше икона над главата си. Наскоро тя предложи в Европейския парлрамент да дойде свещеник, да го освети и да го прочисти от дяволите. Тя е крайнодясна, но не бе приета в нито една група в Европейския парламент.

Контролираната от Кремъл медия „Спутник“ обяви преди време Шошоака за румънски политик на годината. Тя е известна и с това, че често отправя призиви за връщане на Велика Румъния – територия, включваща части от Украйна, Молдова и България.

Полската евродепутатка Ева Зайончковска-Херник от крайнодясната група Европа на суверенните нации (ЕСН) заяви от трибуната, че Фон дер Лайен трябва да бъде вкарана в затвора заради договорите за ваксините.