Урсула фон дер Лайен е новият стар председател на Европейската комисия.

Тя спечели с убедително мнозинство при таен вот. За нея гласуваха 401 евродепутати. „Против“ бяха 284-ма, а 15 се въздържаха.

7 бюлетини са невалидни.

В гласуването на пленарната сесия в Страсбург са участвали 707 от общо 720 евродепутати.

Това означава, че Фон дер Лайен ще остане начело на Комисията до 2029 г.

При гласуването надделя проевропейското мнозинство. Малко над 400 евродепутати имат Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и либералите.

Гласували са 16 от общо 17 български евродепутати, установи справка в поименния вот. Не е участвала единствено Рада Лайкова от "Възраждане" и крайнодясната група "Европа на суверенните нации" (ЕСН).

След вота Урсула фон дер Лайен сподели пред журналисти, че сега смята да се фокусира върху бъдещия си екип от еврокомисари. В близките седмици тя ще поиска всяка страна членка да издигне по двама кандидати – по един мъж и по една жена. Кандидатите ще бъдат интервюирани от средата на август. Председателят на ЕК се надява да избере най-добрите от тях.

Фон дер Лайен спечели по-убедително, отколкото при първото й избиране през 2019 г. Тогава за нея гласуваха 383-ма от 751 депутати, колкото тогава наброяваше ЕП.

В крайна сметка за преизбирането на Фон дер Лайен не повлияха скандалите около договорите за ваксини срещу COVID-19, нито огласеното вчера постановление в нейна вреда на Съда на ЕС.

Не се сбъднаха и заплахите, че тя няма да бъде подкрепена от либералите и умерените „зелени“.

Тя е

Урсула Гертруд Албрехт, както е рожденото й име, се появява на бял свят на 8 октомври 1958 г. в Брюксел. Тя е третото дете в семейството на Хайди-Адел и Ернст Албрехт, който впоследствие става дългогодишен премиер на германската федерална провинция Долна Саксония.

Израства с още петима братя и една сестра. Самата тя по-късно ще стане майка на 7 деца. От 1964 до 1971 г. посещава Европейското училище в Брюксел. Семейството се завръща в родната Германия (тогава ФРГ     тъй като страната е разделена) и Урсула продължава образованието си в математическата гимназия в Лерте, недалеч от Хановер. Полага успешна матура и през 1977 г. записва икономика в университета в Гьотинген.

Дипломира се, но открива, че истинското й призвание е медицината. Така от 1980 до 1987 г. следва в Медицинската академия в Хановер, която завършва и специализира гинекология.

През 1986 г. се омъжва за Хайко фон дер Лайен, също лекар. Раждат им се седем деца.
Урсула става член на Християндемократическия съюз през 1990 г. През 2001 г. е избрана за общински съветник в Хановер, а две години по-късно става министър по въпросите на семейството, жените и здравеопазването в правителството на федерална провинция Долна Саксония. През декември 2004 г. се издига до член на президиума на Християндемократическия съюз (ХДС).

През август 2005 г. в битката за канцлерството Ангела Меркел включва Урсула фон дер Лайен в предизборния си екип. ХДС на Меркел печели изборите, Фон дер Лайен става министър по въпросите на семейството, жените и младежта. Във втория кабинет на Меркел първо запазва поста си, но от 27 ноември 2009 г. оглавява Министерството на труда и социалните грижи.

През 2013 г. става първата жена начело на федералното Министерство на отбраната. На 14 март 2018 г., в четвъртия кабинет на Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен отново полага клетва като министър на отбраната.

Не липсват и скандали. През лятото на 2015 г. се появи информация, че Урсула фон дер Лайен е плагиатствала при писането на докторската си дисертация. След щателна проверка през 2016 г. от Медицинската академия в Хановер изразиха становище, че е имало нарушения, но те не са от такова значение, че да й бъде отнета докторската титла.

През 2019 г. Урсула фон дер Лайен внезапно е номинирана от Европейския съвет за председател на Европейската комисия. Френският президент Еманюел Макрон „убива“ системата с водещите кандидати на партиите. Той се възползва от факта, че евролибералите, към които принадлежи, се превръщат в незаобиколим фактор след европейските избори преди пет години.

Фон дер Лайен е избрана за председател на ЕК с 393 гласа „за“. Мнозинството е доста крехко предвид факта, че тогавашният Европейски парламент имаше в началото 751 депутати. Чак след излизането на Великобритания от ЕС броят им бе намален на 705.

По време на избирането на Фон дер Лайен през 2019 г. в Германия течеше проверка по сключени от Министерството на отбраната договори с консултантски фирми, възлизащи на милиони евро. Самата министърка бе категорична, че всичко е в рамките на закона.

В момента има два скандала, свързани с Урсула фон дер Лайен. И подвата случая има заведени дела в Съда на ЕС. Първият случай, по който магистратите се произнесоха вчера, бе за недостатъчната информация, предоставена от Европейската комисия за сключването на договори за ваксини срещу COVID-19 с производителите. Другото дело е заради изтрити SMS-и от кореспонденцията между Фон дер Лайен и Албер Бурла – изпълнителния директор на фармацевтичната компания „Пфайзър“, която е сред производителите на ваксини.

По време на първия мандат на Урсула фон дер Лайен ЕС преживя пандемията от COVID-19. Тогава започна продължаващата и до днес руска агресия срещу Украйна. А това доведе до рязко покачнване на цените на енергията и съответно до поскъпването на повечето стоки.