Рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, ще бъде член на Комисията по култура и образование в новия Европейски парламент.

Това стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии.

Хазарта е новоизбран евродепутат. Той влезе от листата на ПП-ДБ и като член на „Продължгаваме промяната“ стана част от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

В българския парламент Христо Петров бе зам.-председател на Комисията по култура и медии. Той стана известен като защитник а българския фолклор, но и противник на поисканите от някои изпълнители задължителни квоти за българска музика по държавните радио и телевизия.

Същевременно Хазарта е заместващ член на Комисията по заетост и социални въпроси в ЕП.

Най-много редовни членове от България ще има Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Те са трима – Емил Радев от ГЕРБ и Европейсканта народна партия (ЕНП)), социалистът Кристиан Вигенин и преминалата от социалистите към ДПС и либералите Елена Йончева.

Двама наши представители са в Комисията по външни работи. Това са Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Станислав Стоянов от „Възраждане“ и крайнодясната група Европа на суверенните нации (ЕСН).

Стоянов е и единственият български редовен представител в Комисията по транспорт и туризъм.

Петър Волгин („Възраждане“/ЕСН) е член на Комисията по заетост и социални въпроси. Известният с проруските си позиции у нас депутат е и заместващ член на комисиите по външна политика, по промишленост, изследвания и енергетика и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Съпартийката им Рада Лайкова се е насочила към икономиката. Тя е редовен член на Комисията по икономически и финансови въпроси и заместващ член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителя.

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) е в Комисията по правни въпроси.

Новоизбраният депутат Никола Минчев (ПП/ОЕ) е в Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителя.

Илия Лазаров (ГЕРБ-СДС/ЕНП), също новоизбран, е част от Комисията по международна търговия.

Единственият български евроконсерватор – Ивайло Вълчев от ИТН, е член на две комисии – по култура и образование и по петиции.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) е член на Комисията по регионално развитие. Както и в предишния Парламент, той остава заместващ член на Комисията по транспорт и туризъм.

Две дами – Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и социалистката Цветелина Пенкова, са редовни членове в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Радан Кънев (ДБ:ЕНП) е в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

В Комисията по регионално развитие е новоизбрният Танер Кабилов от ДПС и ОЕ.