Около час и половина продължи сбирката на активисти на Ахмед Доган от цялата страна в хотел "София Балкан Палас" (бившия "Шератон") в центъра на столицата. Както Клуб Z съобщи, тя започна в 11:00 ч.

След нея (съ)председателят на ДПС Джевдет Чакъров обясни, че близо 500 души искат оставката на Делян Пеевски. Около него имаше издигнати плакати с надпис „ДПС без Пеевски“. 

По думите на Чакъров всички, които са били на срещата, са призовали за това.

Активът от 500 души изцяло застава зад призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и посочените хора в неговото обкръжение. Всички от целия актив категорично сме решили да не се допуска каквото и да е етническо напрежение в страната. ДПС е в основата етническия модел. ДПС е за етническия мир. Няма да се позволи подмяна в партията, каза Чакъров.

Преди срещата Севим Али, нечленуващ в парламентарна група народен представител, който обяви подкрепата си за Доган, заяви пред медиите, че участват структури на ДПС от цялата страна, които ще обсъдят с депутатите и председателя Джевдет Чакъров ситуацията в ДПС. 

След събитието депутати и активисти направиха шествие до централата на ДПС в София. Тя обаче бе заключена. Чуха се призиви централата да бъде отворена.

На място пристигнаха униформени полицаи, които поискаха да въведат ред. Джевдет Чакъров настоя, че имат право да влязат. 

Плакати с надписи "Централата е на ДПС", "Искаме си централата" и "ДПС без Пеевски" бяха залепени на сградата. 

В един момент централата бе отворена отвън, но не стана ясно дали с ключ или чрез разбиване на ключалката. Хората на Доган тръгнаха да влизат в нея с победоносни викове. 

Чуха се призиви за успокоение на обстановката. Разбра се, че адвокат е влязъл с хората около Джевдет Чакъров. Ахмед Доган не присъства на днешните събития в София. 

Полицаи застанаха на входа на централата на ДПС, за да въведат ред. 

Минути по-късно навън излезе Джевдет Чакъров, който направи изявление. Той потвърди, че са влезли с адвокат. 

От това, което видяхме, ние сме безкрайно учудени. Всичко е изнесено, обяви Чакъров. 

Кабинетът на почетния председател Ахмед Доган е изтърбушен. Няма я документацията, свързана с историята на партията, посочи Джевдет Чакъров. Той отхвърли обяснението, че се прави ремонт, тъй като такъв скоро бил извършен в кабинета на Доган. 

Ние не окупираме централата. Тя ще бъде отворена за всички, които имат право на достъп, заяви Чакъров. 

Очаква се реакцията на крилото на Делян Пеевски. 

Припомняме, че в партията от няколко седмици тече процес на разлом. На 10 юли Ахмед Доган призова Пеевски да подаде оставка като (съ)председател на ДПС, като го обвини в опит за вътрешнопартиен преврат. Доган поиска да се оттеглят и още петима души от ръководството на ДПС. Към момента обаче Пеевски и хората му не откликват на призива на почетния председател. Заявката от там е, че са готови за юридическа битка. 

Гледайте тук: