Прокуратурата е започнала да работи по случая "КТБ" през 2014 г. с помощта на жалба, дублираща сигнала, подаден от "Протестна мрежа" през февруари същата година, и с активното участие на Петър Петров - Пепи Еврото.

Това става ясно от документи, публикувани от Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

На 27 март 2014 г. жалбоподател, представящ се като служител на търговска банка, се обръща към прокуратурата с информация за "смущаващи неща в банковата дейност, които забелязвам да се случват през последната близо година".

Сигналът, за който Клуб Z писа по-рано този месец, е подаден само около месец след този на "Протестна мрежа", по който прокуратурата подвежда обществото, че работи.

„Тогава Сотир Цацаров още на следващия ден раздели сигнала ни на три части и обяви, че той се разследва. В продължение на няколко месеца Цацаров разказваше всеки ден или поне всяка седмица как работят по него.

Когато отворих делото „КТБ“, се оказа, че са ни излъгали“, заяви по-рано за Клуб Z Николай Стайков.

По думите на журналиста именно това са документите, ядосали в четвъртък ДПС и съюзниците им на изслушването на "Антикорупционния фонд" във временната парламентарна комисия, проверяваща дейността на Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

"Този непубликуван документ от страница и половина е може би най-важният сигнал, подаван в българската прокуратура, защото по него започва истинското разследване на КТБ през 2014 г. Не по неудобният сигнал, който 13 граждани, между които и моя милост, подаваме месец по-рано, с основен участник Делян Славчев Пеевски. В този сигнал - да, познахте - името на Пеевски липсва, и точно посочените в него някак съвсем случайно се оказват обвинени в края на прокурорското разследване", пише Стайков.

Журналистът подчертава, че дублиращият сигнал, в който за разлика от този на "Протестна мрежа", се споменава името единствено на тогавашния подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев (срещу когото по-късно бяха повдигнати обвинения и който остава обвиняем и до днес - бел. ред.) "минава със скоростта на светлината през пет бюра в прокуратурата, за да стигне до Петьо Петров-Еврото, чийто следствен отдел да започне “да работи” по КТБ, в 12:00:59 ч. на същия ден".

Николай Стайков уточнява, че според документите 10 дни по-късно се прави нов избор на втори следовател по делото "КТБ" и софтуерът "случайно" избира Петьо Петров. 

"Така освен шеф на отдел той вече е и работещ следовател по делото и работи така два месеца, докато в началото на юни не се сеща, че има карта от КТБ и си прави отвод. Но най-важната работа по делото вече е свършена", посочва Стайков.

Необичайно бързото образуване на делото контрастира с начина, по който обикновено работи българското обвинение.

"Ето как тихо и супер скоростно прокуратурата започва истинската работа по КТБ, докато е лъгала преди това всички ресорни журналисти, че се работи по дебелия и подробен сигнал, даден преди това. И вече наистина спокойно, защото името на Пеевски, бивш колега-следовател все пак, го няма вътре, за да може Иван Гешев с чиста съвест да каже “Няма Пеевски, няма Путин, няма и Обама”. Няма Пеевски, защото той си има вълшебно килимче, а колегата му по бюро в столичното следствие Петров е главния управляващ", коментира Стайков.

Делян Пеевски е подчинен на Петьо Петров - Пепи Еврото, докато работи като следовател в столичното следствие. 

Според журналиста тези документи са основната причина за ескалацията на напрежението в парламентарната комисия и за блокирането на работата ѝ.