Синдик на КТБ се е сдобил с имоти след 2015 г., които в справката от Имотния регистър, се разпростират на над 45 страници.

Това заяви Вера Архундова на пресконференцията по повод 10-ата годишнина от влизането на прокуратурата в банката, която беше обявена в несъстоятелност на 22 април 2015 година. По думите ѝ проверката показала, че до 2013 г. на името на синдика в имотния регистър е нямало нищо.

Водим персонални дела срещу синдиците и се опитваме да запорираме техни имоти, допълни Архундова.

Погубиха живота и съдбите на много хора, има и починали хора, и болни деца, коментира енергийният експерт и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев, който водеше пресконференцията.

Сериозният конфликт между основния акционер в КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, чието семейство беше финансирано директно и индиректно от банката, доведе до влизането на прокуратурата в КТБ на 13 юни 2014 година. Съвместната акция на институциите и медийното ѝ отразяване доведоха до масово теглене на депозити от вложители. В тази ситуация БНБ не подкрепи КТБ, а я постави под специален надзор. Резултатът беше, че се стигна до обявяването на банката в несъстоятелност. 

"Всичките основни фигури, които са и в парламента, и в партиите – те и тогава (при фалита на КТБ - бел. ред.) бяха основни фигури. Те наедряха! Обаче не към смирение, не към „да бъдем по-обрани“… Всички тези хора днес наедряха по степен на арогантност", коментира ситуацията 10 години по-късно Илиян Василев.

Според Василев "никой няма нужда от това правосъдната система да се произнесе по делото и да определи каква е степента на отговорност, на вина, и да въздаде правосъдие". Той коментира още, че вирусът, който тогава е унищожил банката все още върлува в България.

"Тези, които искаха да станат шефове на ДАНС през 2013 г и сега вече ги виждаме… Когато не ограничиш един вирус на ранния стадий на заболяването, той след това метастазира. В момента виждате на какво сте свидетели - свидетели сте на поредния етап на узурпиране на власт, при което дори мандатоносителят сега се страхува от правенето на правителство", каза Илиян Василев.

Анализаторът допълни, че основната цел на атаката срещу КТБ е била да се вземат активите ѝ, т.е. да има преразпределение без да се лекува някакъв симптом и болест на банката или на системата.

Посланието на участниците в пресконференцията - водещият Илян Василев, бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, бившият началник на отдел "Кредитиране" Георги Зяпков и съпредседателката на "Ние гражданите" Вера Архундова, беше, че това което се е случило с КТБ може да се случи отново.

Бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов припомни, че през август 2022 г. ЕСПЧ е осъдил България, че не е осигурила справедлив съдебен процес, за да може банката да се защити по делото за отнемане на лиценза.

„Ако не дай си боже стане подобно нещо с друга банка, ще се поеме нов държавен дълг“, заяви Христов.

В седмицата преди 20 юни - от 13 до 20 юни 2014 г., когато се случи масовото теглене, КТБ е успяла да изплати на своите вложители 1 млрд. и 100 млн. лева в рамките на 6 работни дни, каза още бившият началник на отдел "Кредитиране" на КТБ Георги Зяпков.

По думите му, когато са влезли в банката, синдиците са заварили по сметки 517 млн. лева. От наличните 1,5 млрд. лв. те са разпределили на вложителите 1,230 млрд . лева. Не е известно къде е остатъкът от близо 300 млн. лева, каза той.

Зяпков допълни, че когато банката е затворила, кредитният ѝ портфейл е бил на стойност около 5,5 млрд. лева. По думите му тогава са се появили три фирми, наети от БНБ, чиято задача е била да обезценят вземанията с 4 млрд. лева.

Зяпков даде пример с печатница, на която е бил отпуснат заем от около 50 млн. лева. След затварянето на КТБ квесторите на БНБ и синдиците са позволили новият собственик на печатницата да я придобие за 3 млн. лева. Тези 47 млн. лв. са щета за банката, обясни той.

Двамата с Христов се обединиха - първият каза, че вече 10 години се извърша "разпарчетосване на 4-ата по големина банка.

И казаха, че КТБ никога не е била пирамида. Защото:

"След 10 години тази „пирамида“ още се точи, т.е. още има активи. И може би ще се точи още 10 години. Ако беше пирамида, всичко щеше да е приключило 2015 г.“

Вера Архундова каза, че над 50 сигнала са подадени до главния прокурор, по които няма даден ход на нито един.