Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков и експремиерът Николай Денков са прелетели със самолет над село Воден, което тези дни бе изпепелено от бушуващите пожари.

Петков съобщи във фейсбук:

„Тази сутрин с акад. Денков направихме полет с малък самолет над с. Воден. С пилот Андреу обсъдихме как само с 8 малки самолета, оборудвани с термо камери, може да се направи въздушен мониторинг на цяла България за ранно засичане на пожари. С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август и този тип трагедии с изгорелите къщи да се предотврати. Същите термокамери могат да засичат и мигранти. С акад. Денков ще направим срещи с министъра на земеделието и министъра на транспорта да обсъдим тази възможност.“

Петков и Денков прелетели и над голям язовир до Воден, от който, ако имало самолети, оборудвани за гасене на пожари, можело да се загребват по 6 тона вода.

„Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар. Трябват превантивни мерки, които работят, а не само да се тича след трагедиите. По-късно днес ще отидем и при хората на с. Воден, за да разговаряме с тях кои са най-големите им непосредствени нужди и как да помогнем. Всички трябва да сме заедно в тези моменти и да мислим за работещи мерки такива трагедии да останат в миналото“, пише още Кирил Петков.