През последните дни в социалните мрежи активно се разпространяват спекулации, че горските пожари в България се причиняват умишлено, с цел освобождаване на терени за изграждане на фотоволтаични централи. Публикациите са много и с разнообразен текст, като Factcheck.bg откри дори две написани в стихотворна форма. Повечето тръгват от индивидуални профили, част от които съдържат постове свързани и с други вълни на дезинформация – например около Ковид и войната в Украйна. Срещат се и случаи на публикации с идентичен текст, разпространени едновременно от няколко индивидуални профила.

„Тоест нарочно оставят горите да изгорят за да може после да сложат лесно слънчевите панели и Вятърни перки,“ – гласи началото на текста към пост в групата „Дълбоката провинция срещу дълбоката държава“, който съдържа линк към публикация в друга страница по темата за пожарите. Различни новини за бедствието са споделени от няколко индивидуални профила със същия текст. Други потребители споделят идентичен текст, но със снимка на фотоволтаичен парк.

„Изгоряла земя е идеална за фотоволтаици, новата „дървена мафия“ пали. А за хората-никой не мисли“, „Сакар, Варна, Стара Загора, цяла България гори. Пожари по „естествен“ път разчистват терени за ветрогенератори и фотоволтаици. МНОГО удобно нали!?“, „Нарочно чакат всичко да изгори, за да се поставят по-лесно фотоволтаици и ветрогенератори!“ 

Това гласят само малка част от разпространяваните публикации. Някои от тях са споделени от профили, които и преди са попадали в обхвата на проверки на Factcheck.bg за разпространие на дезинформация против зелената енергия и по други теми. Много от постовете съдържат и допълнителни твърдения, като освен с изграждането на фотоволтаици и зелените политики, пожарите се свързват с помощта за Украйна, с обтегнатите отношения с Русия, с партньорствата на България в НАТО и ЕС и други познати наративи.

Допълнителна емоционалност по темата внасят публикациите в стихотворна форма:

Твърденията, че горските пожари в България се палят умишлено с цел разчистване на площи за соларни паркове, са неверни. Законът за горите предвижда защита срещу подобни действия. Член 73, алинея 2 от него гласи следното:

„Забранява се промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии за срок 20 години след опожаряването им.“

Изключения от тази забрана са предвидени единствено в случай че промяната на предназначението е свързана с отбраната или сигурността на страната или ако става дума за общински инвестиционни проекти, или след специално одобрение с решение на Министерския съвет.

Текстовете, които уреждат този въпрос, са в сила още от приемането на закона през 2011 г.

Тази вълна от публикации е една от многото насочени срещу зелените политики на България и ЕС. Тя се вписва в тенденция, която Factcheck.bg отдавна наблюдава. Зеленият преход и зелената енергия са сред темите, които бяха най-ожесточено таргетирани чрез дезинформация и в контекста на изборите за Европейски парламент тази година в много от държавите членки на ЕС.

Анализ на Европейската мрежа на проверителите на факти EFCSN показва, че наративът за умишленото палене на пожари с цел изграждане на възобновяеми енергийни източници от години упорито се разпространява също в Гърция и Испания.

В Гърция от 2018 г. насам периодично се тиражират твърдения, че пожарите са с цел изграждане на вятърни паркове. Също като България, южната ни съседка има законодателство, което не позволява строителство върху опожарените горски площи, а твърденията са опровергавани многократно от гръцки платформи за проверка на факти. Въпреки това подобни публикации продължават да се появяват.

Фотоволтаичните централи не за пръв път вдъхновяват поетичен фолклор сред българските потребители в социалните мрежи. Освен двете стихотворения, свързващи соларните паркове с горските пожари, екипът на Factcheck.bg се е срещал и с произведението „Горда Стара Планина, с фотоволтаици осеяна“. То се радваше на популярност през март, но се оказа придружено със снимка на соларен парк от Гърция.

Проверено

Върху опожарените гори не може да се строи, защото Законът за горите забранява промяната на предназначението на терените в продължение на 20 години след опожаряването. Тази забрана е в сила още от приемането на закона през 2011 г. Публикациите по темата говорят за координирано разпространение, а подобни кампании са наблюдавани и в съседни държави.

Източник: Factcheck.bg