Американският президент Джо Байдън вече спечели вътрешните предварителни избори на Демократическата партия и си осигури необходимите делегатски гласове за конгреса за номиниране на официалния кандидат, който ще се проведе от 19 до 22 август в Чикаго, Илинойс.

Всъщност се очакваше 81-годишният Байдън да бъде официално избран за кандидат за президент там. След отказа му обаче делегатите в Чикаго вече няма да са обвързани с резултата от първичните избори в техния щат, а ще могат да вземат самостоятелно решение.

Демократите обаче едва ли ще имат интерес да започнат открито състезание между няколко заместващи кандидати в оставащото толкова малко време до изборите и да превърнат партийния конгрес в място за драма с гласувания. По-вероятно е те да се опитат предварително да сплотят партията си около нов лидер.

Кой би могъл да бъде той?

Вицепрезидентката на Байдън, Камала Харис, е смятана за естествения наследник на настоящия държавен глава. Байдън вече я подкрепи като кандидат за Белия дом. 59-годишната Харис отдавна е смятана за твърде бледа политически фигура на поста си и се бори с ниски рейтинги в социологическите проучвания. Заради проблемите с Байдън през последните седмици обаче тя започна да набира популярност.

Харис е първата жена и първата чернокожа американка, която полага клетва като вицепрезидент на САЩ. Баща ѝ някога имигрира от Ямайка, за да учи икономика. Майка ѝ, изследователка на раковите заболявания и активистка за граждански права, идва от Индия.

Демократите ще се нуждаят от основателни причини, за да пренебрегнат Харис. Освен това тя е национално известна благодарение на ролята си, вече е преминала всички проверки за Белия дом и вероятно би могла да има достъп до всички документи по кампанията, а вероятно и до даренията, събрани от Байдън, тъй като вече е част от кампанията му за преизбиране като заместник-председател.

Въпреки това, ако Харис се издигне нагоре, тя все още ще има нужда от партньор до себе си до партийния конгрес, когото да представи като свой вице.

Още две възможности освен Камала Харис

Наред с Харис, Гавин Нюсъм и Гретчен Уитмър са най-често споменаваните имена като възможни кандидати на демократите.

Нюсъм е губернатор на мощния щат Калифорния. Той си е спечелил известност в национален мащаб и работи усилено върху политическия си профил, напоследък с широко рекламирани пътувания в чужбина.

Нюсъм многократно подчерта, че не възнамерява да се кандидатира за президент, но поредица от публични изяви в ключови щати кара експерти и избиратели да си задават въпроса дали губернаторът не се готви за борба за Белия дом.

Нюсъм е познат в Америка и през годините се е доказал като умел оратор, който знае как да събира солидни средства за кампаниите си. Все пак вероятността либералът да бъде номиниран от демократите е много нисък - той е недолюбван от републиканците и американците с умерени възгледи. По време на управлението му стотици хиляди жители на Калифорния напуснаха щата и се заселиха в Тексас или Флорида заради по-ниските данъци и съпротивата им срещу налаганата от Нюсъм т.нар woke култура (насърчаване на интересите на малцинствените групи до нива, които според някои по-консирвативни американци граничат с расизъм или сексизъм).

Уитмър е губернаторка на Мичиган и отдавна е смятана за перспективна сила в партията. Преди изборите през 2020 г. Байдън обмисляше тя да бъде негова партньорка на вота.

За разлика от Калифорния, Мичиган е сред щатите със смесено политическо население от Средния Запад, които обикновено предопределят резултата от президентските избори. Това си има и цена - Уитмър не е познато лице на американската публика и не е ясно какъв отпечатък ще остави 4 месеца преди изборите. Тя не би била и любим избор на особено капризните крайнолеви избиратели на демократите.

Уитмър обаче до голяма степен би неутрализирала електоралния скок на Тръмп след опита за покушение срещу бившия президент от 13 юли. През 2020 г. представители на военна милиция се опитаха да извършат преврат, като отвлекат губернаторката. След провала им Уитмър обвини Тръмп, че заради агресивната му реторика демократите трябва да живеят със страх за живота си.

Бившият президент, който през последните 8 дни невинно призовава демократите да престанат с опитите си да го демонизират, през 2020 г. осъди Уитмър, че го обвинява за действията на хора с психологически проблеми и призова губернаторката да спре да се оплаква.

Самата Уитмър, също като Нюсъм, многократно отхвърли слуховете, че може да се впусне в президентската надпревара през 2024 г.

Тръмп вече обяви Камала Харис за луда

Още преди оттеглянето на Джо Байдън тази вечер Доналд Тръмп  премина в атака срещу вицепрезидента Камала Харис. Очевидно републиканецът вече е очаквал тя да стане кандидат на демократите.

Както съобщава „Ню Йорк Таймс“, причината за това очакване е, че екипът на републиканеца вече е разработил мащабна предизборна кампания срещу Харис.

Целта: да се подкопае доверието към нея и да се отслаби привлекателността ѝ като първата чернокожа кандидатка за президент.

Основна точка на атаката: неконтролируемата ситуация на границата. От Харис се очакваше да намали драстично броя на нелегалните мигранти - засега без успех.

Харис също така е обвинена, че е скрила от американската общественост психичното състояние на Байдън.

През уикенда Тръмп се подигра с вицепрезидентката, като каза, че може да я познае като "луда" само по смеха ѝ:

"Тя е луда!"

Според ново проучване на общественото мнение в САЩ 50 % от избирателите имат отрицателно мнение за Харис. Само 32% имат положително мнение за нея. Въпреки това съветниците на Тръмп не я подценяват. Според "Ню Йорк Таймс" те вече са подготвили подробни досиета за Харис - и дори проучват кой би могъл да бъде неин кандидат за вице, ако тя се кандидатира.