Представители на множество страни по света благодариха на Джо Байдън за успехите на управлението му, след като президентът на САЩ обяви, че се оттегля от президентската надпревара, проправяйки път на вицепрезидентката Камала Харис за номинацията на Демократическата партия.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски заяви днес, че уважава "трудното, но силно решение" на американския си колега.

"Украйна е благодарна на президента Байдън за неизменната подкрепа за страната в борбата ѝ за свобода, която наред със силната двупартийна подкрепа в САЩ е била и остава от решаващо значение", написа украинският лидер в социалната мрежа "Екс". "Много силни решения бяха взети през последните години и те ще бъдат запомнени като смели стъпки, предприети от президента Байдън в отговор на бурните времена. Уважаваме днешното му трудно, но силно решение", допълни Зеленски.

„Американците трябва да решат кой искат да е в Белия дом. Със сигурност смятам, че ще има много голяма разлика за трансатлантическите отношения в зависимост от това кой е там“, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той говори преди началото на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

„Не искам да се меся, не смятам, че нашата роля е да казваме на американците какво трябва да правят или да изразяваме предпочитания към този или онзи. Във всички случаи, това не е моята роля“, допълни Борел.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че Байдън "е постигнал много: за страната си, за Европа, за света".

"Благодарение на него трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силен алианс, а САЩ са добър и надежден партньор за нас. Неговото решение да не се кандидатира отново, заслужава уважение", допълни канцлерът.

Новият британски премиер Киър Стармър обяви, че очаква с нетърпение "да работим заедно през останалата част от неговия президентски мандат".

"Знам, че както и през цялата си забележителна кариера президентът Байдън е взел решението си въз основа на това, което вярва, че е в най-добрия интерес на американския народ", добави той.

Испанският министър-председател Педро Санчес изрази "възхищение за смелото и достойното решение на президента Джо Байдън".

"Благодарение на неговата решителност и лидерство, САЩ преодоляха икономическата криза след пандемията и опасния щурм срещу Капитолия и бяха образцови в подкрепата си за Украйна пред лицето на руската агресия. Голям жест от голям президент, който винаги се е борил за демокрация и свобода", написа той в "Екс".

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре изтъкна, че Байдън е обосновал решението си с това, "че иска да постави страната пред собствените си интереси".

"Този аргумент буди уважение", подчерта той. "Джо Байдън е един от най-изтъкнатите американски политици в продължение на няколко десетилетия и президент, който е извършил важни реформи. Особено високо оценявам лидерството му в НАТО и очаквам с нетърпение да работя с Байдън като президент на САЩ до края на мандата му през януари", допълни той.

Полският министър-председател Доналд Туск се обърна лично към американския президент и призна, че "много пъти сте вземали трудни решения, които са направили Полша, Америка и света по-сигурни, а демокрацията и свободата - по-силни".

"Знам, че сте се ръководили от същите принципи, когато обявихте последното си решение. Може би най-трудното във Вашия живот", написа той в "Екс".

Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че "това несъмнено е решение на държавник, който е служил на страната си в продължение на десетилетия".

"Това е отговорна и трудна в личен план стъпка, но затова тя е още по-ценна. Стискам палци за САЩ, че ще имат един добър президент, избран след демократично съперничество между двама силни и равностойни кандидати", добави той.

Канадският премиер Джъстин Трюдо посочи, че познава президента Байдън от години.

"Той е велик човек и всичко, което прави, е ръководено от любовта му към страната. Като президент той е партньор на канадците и истински приятел", написа той в "Екс".

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе приветства "лидерството" на Джо Байдън и неговия ангажимент "към демократичните ценности, международната сигурност, икономическия просперитет и действията в областта на климата за настоящите и бъдещите поколения".

Председателката на Националното събрание на Франция Яел Брон-Пиве определи Байдън като "велик президент, велик човек"

"Джо Байдън избра интересите на страната си. Движеща сила на прогреса в САЩ, ревностен защитник на демокрацията и световната стабилност, тази вечер той завършва политическата си работа със смелост и мъдрост", добави тя.

Израелският президент Ицхак Херцог благодари на американския си колега "за непоколебимата му подкрепа за израелския народ".

"Бих искал да изкажа най-искрените си благодарности на Джо Байдън за неговото приятелство и неизменна подкрепа за израелския народ по време на дългата му кариера, продължила няколко десетилетия", заяви Херцог в публикация в "Екс". "Като първия американски президент, посетил Израел по време на война (...) и като истински съюзник на еврейския народ, той е символ на неразривната връзка между нашите два народа", добави той.

Представителите на една държава не бяха особено ласкави по адрес на Байдън - Русия.

"Това си тяхна работа, това са така да го кажем вътрешни баталии в САЩ. Въпреки, че думата баталия е твърде възвишена, за да я използваме за американските избори. Това са кал, лъжи, фалшиви новини, взаимни унижения и безкрайни опити за скриване на истината. Нека сами се оправят с това, ние няма се намесваме в техния вътрешен живот, в техните избори", обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин пък настоя Байдън "да бъде държан отговорен за това, че е разпалил войната в Украйна, разрушил е икономиките на европейските страни и е наложил санкции срещу Русия и други държави".

"Байдън създаде проблеми по целия свят и в собствената си страна", отбеляза той.