"Лудогорец" победи ЦСКА-София с 1:0 в среща от първия кръг на футболния елит в България. Единственото попадение в срещата падна в 54-ата минута, когато националът Християн Петров си отбеляза автогол. През първото полувреме на мача Тобиас Хайнц пропусна дузпа за „армейците“.

ЦСКА-София показа добра игра, особено през първото полувреме. Видно бе, че новият треньор Томислав Стипич е свършил добра работа в подготвителния период. "Лудогорец" обаче взе победата най-вече заради по-високата класа, която имат футболистите на отбора, както и заради опита, който също е на тяхна страна.

Главният съдия на двубоя Никола Попов бе награден точно преди старта. Опитният арбитър получи наряд за своя мач номер 250 в родния елит.

ЦСКА-София стартира уверено срещата и създаде добра възможност още в 4-ата минута, но ударът на Християн Петров бе спасен от Серджио Падт. Веднага след това Джонатан Линдсет и Петко Панайотов също не успя да се възползват от добрите възможности, които се откриха пред тях.

След само 10 минути игра „армейците“ създадоха поредна ситуация в побето на домакините, но този Улаус Скаршем бе неточен.

В 17-ата минута футболистите на Томислав Стипич за пореден път надиграха противника, но ударът на Георги Чорбаджийски попадна в ръцете на Падт.

Постепенно темпото на игра спадна и действията се развиваха предимно в центъра на терена. 

ЦСКА-София се възползва от разконцентрираната игра в защитата на "Лудогорец" и Джонатан Линдсет се измъкна сам срещу Падт, но Оливие Вердон го фаулира в гръб. Първоначално съдията Никола Попов не отсъди нарушение, но след справка с ВАР отсъди наказателен удар. Тобиас Хайнц застана зад топката, а ударът му в средата на вратата бе избит с крак от Падт.

В добавеното време на първата част Хайнц бе изведен сам срещу Падт, но опитът му да прехвърли стража бе неуспешен.

Секунди по-късно и Петко Панайотов бе изпуснат от бранителите, но се засуети и отново не стигна до гол за ЦСКА.

След подновяването на играта "Лудогорец" започна активно. В 51-а минута пробив на Бърнард Текпетей мина встрани от вратата пазена от Иван Дюлгеров.

120 секунди по-късно "Лудогорец" откри резултата. Прострелно центриране на Фон Витри бе отклонено от Християн Петров и топката бе неспасяема за Дюлгеров.

Капитанът на ЦСКА-София Джонатан Линдсет получи контузия в 64-ата минута и бе принудително заменен от Станислав Шопов.

В 74-ата минута "Лудогорец" пропиля отлична възможност за втори гол. Рик Джонатан изведе Руан Секо сам срещу Дюлгеров, но вратарят майсторски затвори нападателя. Малко след това Секо стреля опасно с глава, но над вратата. 

В 79-ата минута в игра за ЦСКА-София се появи Юлиан Илиев на мястото на Скаршем. За младият полузащитник това бе дебют за мъжкия отбор на „червените“.

До края на срещата гостите опитаха плах опит да изравнят резултата, който завърши без успех.

Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев бе доволен от победата с 1:0 над ЦСКА на старта в Първа лига. Специалистът демонстрира самочувствие, въпреки колебливото представяне на неговия тим във втори пореден мач.

"Неутрализирахме всичко опасно от ЦСКА-София, но този един гол ни донесе трите точки срещу съперника. Бяхме подготвени точно за такава игра, но не успяхме да затворим някои пространства. Направихме корекции през втората част и мачът бе различен.

Знаехме, че ще ни пресират. Това няма значение, защото зад гърба си имат много празно пространство. Всичко се видя на терена, няма смисъл да казвам какво съм говорил с играчите.

Отборът трябва да добие културата да играе равномерно във вътрешното първенство и в европейските клубни турнири. Има въпроси, на които трябва да се отговори. Мачът с грузинския тим вече ни е зад гърба. Тук спечелихме и продължаваме. Взехме това, което ни е необходимо", заяви Дерменджиев.

Старши треньорът на ЦСКА-София Томислав Стипич бе разочарован от поражението с 0:1 от Лудогорец. Той похвали старанието на футболистите си и отличи желанието на младите кадри при "армейците". Стипич съжалява и за отсъствието по трибуните на феновете на тима, които много са липсвали в днешната среща.

"Като цяло съм доволен от представянето на моя отбор. Не съм щастлив от резултата. Разочарован съм, пропуснахме да вкараме. Вкарахме си автогол, понякога футболът не е честен. Пътешествието ни тепърва започва. Ще анализираме нещата.

Има физически аспект, да, но и ментален. Идваш в дома на Лудогорец, имахме очаквания да спечелим или поне да вземем точка. Губиш менталния момент, когато изпуснеш дузпата или пропуснеш да вкараш.

Може да говорим много за това което ни липсва, но можем да говорим как две български млади момчета почнаха като титуляри. Те направиха много добри неща, можем да бъдем доволни от тяхното представяне. Разбира се, че ще ги виждаме пак. Доволен съм от новия ни централен защитник. Срещнах страхотни хора тук в България. Доволен съм да бъда треньор на този голям клуб. Ще се подготвяме за всеки мач сякаш е финал на Шампионска лига", каза още треньорът на ЦСКА-София.

Томислав Стипич говори и за липсата на феновете, които отсъстваха заради наказание:

"Абсолютно, липсват ни. Уважавам това решение, но аз чакам феновете. Ние имаме нужда за тях и те ще се завърнат по-силни.

Трябва да изчистим някои неща, да бъдем малко по-добри, за да вкараме повече попадения. Всеки ден ще работим здраво, за да развием този отбор. С времето ще направим тези момчета още по-силно, това е важно. Клубът работи здраво, за да доведе нови играчи, от които имаме нужда. Трябва да имаме повече опции по време на мачовете. Аз съм фокусиран върху този мач и анализите", завърши Стипич.