Средният годишен нетен доход на българина е 9325 евро. Той е над три пъти по-нисък от този на европейския гражданин, който е 28 000 евро. В същото време цените на основните стоки и продукти в България се приближават до стойността на същите стоки в страните от ЕС, на фона на заплатите, които остават ниски.

Това подчерта икономическата експертка Мика Зайкова в дебат за доходите в България и ЕС.

Зайкова уточни, че споменатата статистика за Европа не се отнася за страни като Люксембург или Швейцария, където заплащането е много по-високо.

"Най-страшното е, че тази разлика (между България и Европа - бел. ред.) се увеличава, че ние вървим надолу, а не нагоре“, обясни Мика Зайкова пред бТВ. 

Според експертката причината за това е, че цените не се образуват на базата „търсене – предлагане“, а на базата на картелни споразумения. Не дори сивата икономика, а криминалната икономика играе голяма роля, смята Зайкова. 80% от нещата, които българите консумират са от внос, земеделието непрекъснато запада, а ние не го поддържаме, каза тя.

„Големите разлики между цените у нас и в останалите страни от Европа идват, когато видим другите стоки. Цените на услугите в България са 45 % от средноевропейските, т.е. те са доста по-евтини например от храните“, посочи икономистът Стоян Панчев.

Панчев припомни, че ръстът на минималната работна заплата в България е политическо-административно решение. Същевременно той открои два фактора за увеличаване на реалните доходи, което се случва чрез икономиката.

„Първо ние колко ще растем зависи от това дали имаме инвестиции, производство, а на второ място колко бързо или бавно се движат останалите страни в ЕС. За да стигнем средноевропейското ниво ще ни трябва време до около средата на 2040 година“, коментира Стоян Панчев, позовавайки се на данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Икономистът обърна внимание, че в момента в България няма намаление на цените, а сезонна дефлация. Продължава да има инфлация от 2,5 - 2,8 на сто, което е сериозен спад спрямо 2022 г., но цените продължават да растат, макар и по-бавно от преди, допълни той.

У нас има балон на имотния пазар, каза още Панчев. Според експерта инфлацията в България е предимно вносна и резултат най-вече от поведението на централните банки.

И Мика Зайкова, и Стоян Панчев се обединиха около мнението, че дългосрочно инфлацията ще бъде по-висока, както и че присъединяването на България към еврозоната ще бъде трудно.