Неформалните срещи на министрите на външните министри и на отбраната от страните от ЕС през август ще се състои в Брюксел вместо в Будапеща.

Това обяви днес върховният представител ва Съюза за външната политика Жозеп Борел след Съвет „Външни работи“.

Решението е негово и е заради т.нар. миротворческа обиколка на унгарския премиер Виктор Орбан и нападките срещу ЕС от външния министър Петер Сиярто в Съвета за сигурност на ООН. В момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС.

„Срещата не се отменя и Унгария ще участва в нея. Просто тя ще се състои не на едно, а на друго място“, обясни Борел.

Орбан посети Украйна, Русия и Китай, но не от името на ЕС, а само на Унгария. А Сиярто говори в ООН по покана на руския си колега Сергей Лавров.

„Мога да кажа, че с едно изключение всички страни членки са критични към това поведение“, каза Борел.

Той не назова изключението, но според запознати става дума за Словакия.

„Путин е този, който е страна в тази война. Единственият, която е за войната, е той, който поставя разделянето и капитулацията на Украйна като предварителни условия за всякакви преговори и прекратяване на огъня. И той изпраща послания всеки ден под формата на хиляди ракети, дронове и планиращи бомби и нова военна офанзива. Така че ако искате да говорите за страна във войната, говорете за Путин не за ЕС“, категоричен бе шефът на европейската дипломация.

След което стовари гнева си върху Орбан:

„Всяка т.нар мирна мисия, която игнорира тези фундаментални факти, в крайна сметка само облагодетелства Путин и няма да донесе мир. Мисля, че с едно единствено изключение всички страни членки се съгласиха с необходимостта да се работи за мир, но на тази основа. 25 страни членки разкритикуваха действията на Унгария и в светлината на отговорността на нейното ротационно председателство.“

Самият Борел припомнил за задължението за лоялност по силата на член 24, алинея 3 От Договора за Европейския съюз (ДЕС).

„Той не служи за украса и не съдържа празни думи. Той гласи, че всяка страна членка е суверенна в своята външна политика. Но като членки на този клуб те трябва да се подчиняват на Договорите и по-специално на този член, който изисква лоялно сътрудничество и прилагане на общите позиции за външната политика. Това не е нещо, което можете да правите или не. Трябва да го правите“, посочи Борел.

Обсъден бил въпросът къде да се състои неформалният Съвет „Външни работи“ във формат „Гимних“. Неформалните срещи се провеждат в държавата председател на ЕС.

Борел не успял да сближи различни мнения. И като върховен представител той е този, който трябва да вземе решение къде и кога да се проведе съветът.

Първият европейски дипломат осъзнал, че трябва да бъде изпратен сигнал, макар и символичен.

„Квалифицирането на политиката на ЕС като на страна във войната трябва да има известни последици“, каза той по повод изказването на Петер Сиярто в ООН.

Затова неформалните съвети „Външни работи“ и Отбрана“, планирани в Будапеща, ще бъдат преместени в Брюксел. Те ще се проведат след края на лятната ваканция.

Същевременно стана ясно, че част от неочакваните печалби от замразените руски активи в ЕС ще отидат за поръчки за украинската отбранителна индустрия, съобщи Борел.

В началото на август, или още идната седмица, се очаква първият транш от 1,5 милиарда евро към Украйна от тези активи.

„С тях приоритетно ще бъде финансирано и закупуването на ново военно оборудване, сред които противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси. Новото са поръчките за украинската отбранителна промишленост. Така ще осигурим военна подкрепа не само за Украйна, но и от самата Украйна. Което е нещо логично и ефективно“, обобщи Жозеп Борел.

Той констатира с недоволство, че продължава блокадата, наложена от една страна членка, на изплащането на военната помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Отпускането е блокирано единствено от Унгария и продължава повече от година.