За един мандат Байдън постигна повече, отколкото повечето президенти за два.

Това обяви Камала Харис на първата си публична поява след решението на Джо Байдън да се откаже от надпреварата и да я подкрепи за кандидат на Демократическата партия.

Тя е домакин на събитие, целящо да отпразнува шампионските отбори на Националната колежанска атлетическа асоциация. По график държавният глава трябваше да държи реч на Южната морава на Белия дом, но остава в къщата си в Делауеър, където се възстановява от COVID-19. 

Харис не коментира предполагаемата си кампания за Белия дом. Тя припомни, че е била добра приятелка с един от синовете на президента - Бо, който през 2015 г. почина от рак. 

"За един мандат той надмина наследството на повечето президенти, изкарали два мандата. За първи път се запознах с президента Байдън чрез неговия син Бо. Бо ми говореше за баща си. Качествата, на които Бо се възхищаваше от баща си - честността, доблестта, отдадеността на семейство и религия, голямото му сърце и дълбоката му любов към страната ни. Свидетелка съм от първа ръка, че всеки ден нашият президент Джо Байдън се бори за американския народ и ние сме дълбоко, дълбоко благодарни за службата му към нашата нация".

След това Харис честити на победителите от Националната колежанска атлетическа асоциация. Темата за бъдещите й планове така и не бе повдигната.

По време на словото й обаче профилът на Харис в Х публикува следното съобщение.

"Това е първият пълен ден от кампанията ни, така че по-късно се отправям към Уилмингтън, Делауер, за да кажа "здравейте" на служителите от нашия щаб. Мина един ден. Остават 105. Заедно ще спечелим".

На 21 юли американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се оттегля от президентската надпревара и подкрепи кандидатурата на вицепрезидентката Камала Харис.

В рамките на няколко часа най-влиятелните фигури сред демократите подкрепиха бившата сенаторка на Калифорния и така пътят пред нея бе открит да грабне номинацията на Националния конгрес на партията, който ще се проведе между 19 и 22 август Чикаго. 

Въпреки че инициативата четири месеца преди изборите е на Доналд Тръмп, Харис може да избере вицепрезидент, който да наклони везните в нейна полза. Вижте потенциалните подгласници в долния линк.