Българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в новия Европейски парламент.

За последно страната ни е имала председател на комисия в ЕП в периода 2014-2019 г. И това пак бе човек от ДПС. Искра Михайлова бе начело на Комисията по регионално развитие.

Четвърти зам.-председател на Комисията по правни въпроси стана Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). В предишния Европейски парламент той бе най-високопоставеният българин. Радев бе четвърти зам.-шеф на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Социалистката Цветелина Пенкова стана първи зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

И двамата ни новоизбрани евродепутати от „Продължаваме промяната“ (ПП) и ОЕ влизат в бюрата на комисии.

Никола Минчев е избран за втори зам.-председател на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителя. 

Съпартиецът му Христо Петров – Ицо Хазарта става четвърти зам.-шеф на Комисията по култура и образование.

Петимата ни представители бяха избрани днес, по време на конституирането на новите комисии. Членовете им бяха определени още миналата седмица. А сега бяха избрани председателите и техни заместници.

Санитарен кордон срещу крайната десница

Обещанието за санитарен кордон около крайнодесните евроскептични групи бе спазено твърдо там, където имаше техни кандидати за зам.-председатели на комисиите.

Това ядоса французина Фабрис Леджери от ПзЕ – скандалния бивш директор на агенцията за гранична охрана „Фронтекс“, принуден да подаде оставка през 2022 г., след като започна разследване срещу управлението му. След като кандидатката на неговата партия Марике Ейлерс бе отхвърлена при вота за първи за-шеф на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни ред, той заяви:

„От името на ПзЕ държа да изразя дълбокото ни съжаление, че от първото заседание на тази комисия правилата за прилагането на системата „Д'Онд" не се спазват. Дълбоко съжаляваме, че духът на демокрацията не присъства в тази зала, след като вероятно част от колегите, които заседават тук, ще дават уроци по право и демокрация.“

„Разбирам разочарованието ви, но състезанието беше открито и правилата спазени", отговори му лаконично новоизбраният председател на комисията – испанецът Хавиер Сарсалехос от ЕНП.

Унгарката Кинга Гал от „Патриоти за Европа“ (ПзЕ) също бе порязана в кандидатурата й за четвърти зам.-председател на Комисията по външна политика. Членовете й отхвърлиха предложението вотът за този пост да бъде отложен за септември. В крайна сметка бе избран румънецът Йоан-Рареш Богдан ЕНП. А Гал и съпартийците й от парламентарната комисия напуснаха разгневени залата.