Изненадващият анонс на неоторизирано лице, че бившият военен министър в кабинета "Борисов 2" и бивш земеделски лидер Николай Ненчев ще оглави временно дипломатическата ни мисия в Киев сътвори не само скандал, но и цяла мистерия. Причината: посолството си имаше обявен титуляр и то не с нисшия ранг "временно управляващ", а с висшия "извънреден и пълномощен посланик". Какво се е случило с "посланика" обаче - към днешна дата е неясно. 

Изненада

"Вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство - бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!"

Тези думи от вчера на председателя на неправителствената организация Атлантически клуб в България Соломон Паси по време на конференцията "75 години НАТО" изненадаха мнозина. И мигом произведоха заглавия, че Ненчев става посланик.

Изненадата дойде на първо място от това, че официалната процедура по номинирането, одобрението, съгласуването и назначаването на посланици никога не остава в тайна. Процедура за Ненчев никой не е и чул да е имало. На второ - че става въпрос за нападнатата от Русия страна, към която България засвидетелства подкрепа. На трето - че друг бе обявен за посланик преди близо година.

Проверка на Клуб Z още вчера показа, че всъщност Ненчев ще е временно управляващ посолството ни в Киев. Решението е на правителството, за него не се изисква президентски указ. Очаква се да встъпи в длъжност на 25 юли.

Потвърждение

Вчера нито една институция не потвърди анонса на Паси, който може и да е бивш министър на външните работи, но не би следвало да е този, който обява кой ще е посланикът ни в някоя държава, особено в Украйна. Тази сутрин обаче дойде потвърждение от прессекретариата на президента, който се обяви против назначението на Ненчев (за това по-долу). Малко по-късно служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев също потвърди - в отговор на предварително зададени въпроси от граждани и журналисти във фейсбук, излъчвано на живо (за това също после).

Другият

През октомври 2023 г. обаче вицепремиерът и министър на външните работи тогава Мария Габриел анонсира публично постигнато съгласие с президента Румен Радев за "пакет" посланически назначения. Сред тях - това на Петър Танев за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.

Справка в "Държавен вестник" показва, че за период от няколко месеца за всички, с изключение на Танев, е издаден президентски указ за назначаване

Пита се: какво се е случило със съгласувания титуляр на мисията в Киев.

Рано сутринта във вторник Клуб Z изпрати въпроси както до Министерство на външните работи (МВнР), така и до президентството. 

Попитахме МВнР каква е причината да няма указ и за Петър Танев - отказ на приемащата страна, отказ от страна на българския държавен глава, друго? Както и с какви мотиви служебният кабинет се е спрял на Ненчев.

Попитахме президентството отказ от страна на българския държавен глава ли е причината да не е издаден указ за назначаване на Петър Танев? Ако да, как е обоснован той.

Отговори и някои (не)отговори

В хода на деня от МВнР позвъниха, за да кажат, че... не могат да отговорят на първия въпрос. Що се отнася до втория - за мотивите за избора на Ненчев, препратиха към фейсбук участието на Главчев. На настояването за писмен отговор, както и за уточнение в него кой не може да отговори - пресцентърът или самото министерство, оттам обещаха такъв. Към час 23 ч. на 23 юли писмен отговор не получихме.

От "Дондуков" 2 обаче изпратиха отговор. И от него става ясно, че името на Танев е било одобрено, съгласувано и не е имало пречка от страна на Румен Радев да подпише указа, както за останалите от договорения "пакет" посланици. Но по някаква причина Външно и Министерският съвет сами са спрели процеса. 

Публикуваме отговора без съкращения:

"В отговор на изпратените въпроси Ви информираме, че в рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици, през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения, сред тях и за г-н Петър Танев за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна.

Установената практика предвижда след като процедурата по съгласуване на кандидатурите за посланици приключи, да се приеме Решение на Министерския съвет (РМС) за тяхното назначаване за извънредни и пълномощни посланици на Република България. Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, но до днес РМС за назначаването на Петър Танев за посланик на България в Украйна не е внасяно в президентската институция

Информираме Ви и че при вземането на такова РМС Министерството на външните работи (МВнР) би следвало да е отправило и искане за получаване на агреман до приемащата страна. Нямаме информация такава стъпка да е била предприемана. 

МВнР и Министерският съвет следва да отговорят защо са прекратили инициираната от тях процедура по назначаването на г-н Петър Танев."

Няма толкова много желаещи

Както стана ясно по-горе, липсата на отговори от страна на МВнР оставя празнина относно това защо България вече повече от две години - от руската инвазия насам, няма посланик в Украйна. Последният ни посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен в началото на войната. Генералното ни консулство в Одеса обаче функционира, има си титуляр, и изтегли голяма част от съгражданите ни от страната.

Попитан за назначението на Ненчев днес Главчев коментира:

"В Украйна по понятни причини от две години не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна поставят въпроса да има там временно управляващ. Как да кажа, няма толкова много желаещи да отидат там за посланици. Вече обясних защо, и ги разбирам. От две години няма посланик. Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител на възможно най-високото ниво."

От думите на премиера (по съвместителство и министър на външните работи) се разбира, че явно никой не иска да е посланик в Украйна. Не е ясно дали това касае и съгласувания и обявен Петър Танев, бивш съветник в посолството в Киев и временно управляващ мисията в Сирия (по оскъдната публична информация за него).

В същото време в позицията на Румен Радев днес се посочва: "По време на правителството "Денков-Габриел" настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост".

По неофициална информация на Клуб Z, Ненчев е бил "спрегнат" след като процедурата за Танев така и не е била придвижена от изпълнителната власт. Бившият премиер Николай Денков, чийто министър на външните работи бе Мария Габриел, отрече днес да е участвал в процеси по предлагането на Ненчев.

"Никога не съм работил с г-н Ненчев, така че няма как да коментирам неговите качества. Не съм участвал в процедури, в които да съм го предлагал", заяви Денков.

"Временно управляващ" е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство - написаха още от "Дондуков" 2.

У нас Украйна има посланик от март миналата година - Олеся Илашчук. Къде е нашият - явно е мистерия.