Сагата с областните управители, назначени от служебното правителство на Димитър Главчев, продължава. След само няколко дни на постовете им кабинетът днес е взел решение да смени „губернаторите“ на Кърджали и Смолян, показа справка на Клуб Z.

Става въпрос за лица от ДПС, които при назначението им се считаха за свързани с Делян Пеевски. След настъпилия конфликт в партията обаче те взеха страната на почетния председател Ахмед Доган.

В края на юни за областен управител изненадващо бе назначен Ресми Мурад. Последният е председател и на областната структура на ДПС.

След конфликта между Доган и Пеевски той обяви:

"Нашият учредител и почетен председател д-р Ахмед Доган винаги е показвал верния път в трудни моменти. Той излезе с официална позиция в тази сложна ситуация. Вярвам, че неговата позиция анализира и констатира ситуацията. А като Областна организацията на ДПС заставаме зад посланието на почетния председател.“

Сега Ресми Мурад е отстранен като областен управител, а на поста е възстановен предишният „губернатор“ - Никола Чанев от ГЕРБ.

Подобна е ситуацията и в Смолян. В началото на юли Румен Пехливанов от ДПС изненадващо стана областен управител на мястото на Захари Сираков от ГЕРБ.

След настъпилия конфликт в партията си обаче Пехливанов също взе страната на Ахмед Доган.

На 6 юли той обяви във фейсбук:

„Скъпи приятели, след повече от 22 години членство в ДПС и много преодолени препятствия, днес сме изправени отново пред съдбовен избор. Аз отново избирам да бъда автентичен, следвайки пътя, начертан от Почетния председател. Потвърждавам за пореден път, че стоя, както винаги досега, до д-р Ахмед Доган и неговите решения. Непоколебимо! За доброто на ДПС и нашата родина!“

Сега Румен Пехливанов е отстранен като областен управител на Смолян, а на поста е върнат Захари Сираков.

В последните седмици служебният кабинет изненадващо смени куп областни и заместник областни управители. Принципът на назначенията явно бе да се назначават хора на ДПС и на ГЕРБ. Там, където областният е от едната партия, заместникът е от другата.

След настъпилия конфликт в ДПС обаче явно ситуацията търпи промени. Повдига се въпросът защо премиерът Димитър Главчев и служебното му правителство се поставят в зависимост от партийни играчи - но самият Главчев активно избягва да даде отговор.