Дружеството на Георги Гергов „Пълдин Туринвест“ АД засега няма да може да установи пълен контрол върху Пловдивския панаир. Това става ясно от решение на Софийския градски съд.

То предизвика задоволство от страна на депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Те дадоха брифинг в Народното събрание.

ПП-ДБ приветства решението на съда

За пръв път след повече от 12 години борба за възстановяване на собствеността и спиране на скритата приватизация на Пловдивския панаир имаме успех. Това коментира пред журналисти в парламента Богдан Богданов, народен представител от парламентарната група на ПП-ДБ във връзка с решението на Софийския градски съд (СГС).

Това, което се случи в понеделник беше, че Софийският административен съд взе решение, че апортирането на акциите от Община Варна е нищожно и извършено при сериозни нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, коментира Богданов. Поздравявам съдебния състав на СГС, добави той.

Богдан Богданов подчерта, че случилото се е заслуга на правителството на Николай Денков. В него Богданов бе министър на икономиката и индустрията.

Община Варна няма моралното право да се разпорежда с тези акции, коментира Стела Николова, депутат от ПП-ДБ. Ако г-н Портних беше изпълнил решението на Общинския съвет от май месец 2017 г., досега тези акции трябваше да се върнат на държавата. Сега Община Варна е задължена да плати 450 хиляди лева разноски по делото, което води държавата, отбеляза тя.

"Това е справедливостта и се надявам, че Община Варна няма да обжалва това решение и се надявам да потърси тези 450 хиляди лева от г-н Портних, който трябва да ги плати, тъй като не е изпълнил решение на Общинския съвет", добави тя.

Николова изрази надежда прокуратурата да си свърши работата, а не тихомълком да прекратява за втори път преписката срещу него. Тя нарече Георги Гергов „олигарх“.

Депутатът Манол Пейков каза от своя страна:

"Дано това решение остане. То ще бъде обжалвано. Има по-следваща инстанция. Въпросът е, че това е огромно завоевание за пловдивчани, огромно завоевание за справедливостта и аз искам да се поклоня на тези хора, които до последно... аз включително съм водил битки, ако щете и чисто физически с охранителите на г-н Гергов..."

Отхвърлен е искът на държавата за правата върху акциите

По-късно от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията също отбелязаха новината.

Софийски градски съд обяви за нищожно прехвърлянето на акциите от Пловдивския панаир към „Пълдин Туринвест“ АД, но отхвърли иска на държавата срещу Община Варна за правата върху тях, информира ведомството.

Със свое решение СГС отхвърли предявения от министъра на икономиката и индустрията иск с правно основание чл. 71 ТЗ за установяване, че държавата има качеството на акционер, като носител на правата върху 16 314 400 броя поименни безналични акции, представляващи 29% от капитала на търговско дружество „Международен панаир Пловдив” АД.

Със същото решение Софийският градски съд обяви за нищожно прехвърлянето на тези акции от община Варна към частното дружество „Пълдин Туринвест“ АД поради противоречието му с разпоредби от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Решението е в резултат на заведено дело на Министерството на икономиката и индустрията.

Съгласно същото решение Община Варна е осъдена да заплати 754 593,47 лв. на държавата, представлявана от министъра на икономиката и индустрията. Сумата е за направени разноски за заплатена държавна такса и адвокатско възнаграждение за извършено процесуално представителство в производството пред настоящата инстанция.

Министерството на икономиката и индустрията ще продължи да защитава обществения интерес и собствеността на държавата относно отхвърлителната част на горепосоченото решение. Развитието на Пловдивския панаир остава ключов за държавата приоритет, се посочва още в информацията.

Клуб Z потърси Георги Гергов за коментар, но той бе лаконичен:

"Има си съд. Каквото е решил, това ще изпълняваме."