И вторият опит да се спре "скритата приватизация" на Пловдивския панаир от Георги Гергов чрез Агенцията по вписванията (АВ) удари на камък.

Днес пловдивският апелативен съд излезе с определение - агенцията, която е под шапката на Министерство на правосъдието, няма правен интерес по казуса и затова оставя без разглеждане като недопустима жалбата й. 

"АВ няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет. Неоснователни са доводите, че правният интерес от подаване на жалбата е свързан с високия обществен интерес и със задълженията, които АВ има, свързани с публичността на в. и гаранциите за тяхната законосъобразност", пише съдия Славейка Костадинова, която се позовава и на поредица решения на Върховния касационен съд назад в годините.

"АВ няма правен интерес от отхвърляне на молбата на заявителя за вписване на обстоятелства по партидата му в търговския регистър, доколкото съгласно възложените й със закона компетентност и задължение тя трябва да осигури защита и съдействие за удовлетворяване на тази молба. В този смисъл тя не би могла да има и правен интерес от обжалване на съдебно решение за отмяна на отказ на длъжностното лице по регистрацията" - пише още апелативната съдийка.

Определението подлежи на обжалване пред ВКС.

Както Клуб Z писа на 19 май, агенцията обжалва решението, с което съдия Симеон Захариев от Окръжен съд - Пловдив отсъди в спешен порядък в полза на Гергов за апорта на варненските акции, като специално резюлира: не подлежи на обжалване. 

От АВ обаче се позоваха на чл. 25, ал. 4 от Закона за Търговския регистър: "Съдът разглежда жалбата в състав от един съдия в закрито заседание по реда на глава двадесет и първа "Обжалване на определенията" от Гражданския процесуален кодекс. Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на жалбоподателя и на агенцията пред съответния апелативен съд, чието решение е окончателно."

Малко по-рано за намесата на Агенцията по вписванията призоваха от парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България". В молбата си до АВ те се позоваха на съдебната практика, че агенцията е страна в процеса, призвана да брани обществения интерес, който включва и законосъобразността на вписванията. А случаят с Пловдивския панаир е от изключително висок обществен интерес.

И окръжният съд миналия месец, и апелативният сега се произнасят по казуса с не така често срещаната за съдилищата ни бързина.

Епизоди

Това е пореден епизод от дългогодишната сага с Пловдивския панаир и опитите на Гергов да го придобие и втори опит на АВ да спре това. Както Клуб Z писа, в началото на май Пловдивският окръжен съд отмени като незаконосъобразен отказа за вписването на варненските акции в капитала на дружеството "Пълдин туринвест" в Търговския регистър. С други думи - Гергов успя да сложи ръка на палатата.

На практика съдия Захариев отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице от Агенцията по вписванията да впише в регистъра увеличаването на капитала на дружеството от близо 178 млн. на над 194 млн. лв. с 16-те хиляди акции на Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД и прехвърлянето им на "Пълдин туринвест" съгласно проведеното през януари извънредно общо събрание на акционерите. Относно доводите за отказа на вписване в Търговския регистър, свързани с актуалността на оценката на акциите, окръжният съд заяви, че те са в пълно противоречие с правната същност на апорта. Бяха дадени задължителни указания на АВ да извърши въпросното вписване.

Търговското дело по жалба на бизнесмена бе разпределено на случаен принцип в присъствието на медиите на съдия Захариев. За него това бе поредното дело, свързано с Панаира. В предишно свое решение Захариев отхвърли жалбата на пловдивския кмет Здравко Димитров (ГЕРБ) срещу вдигането на капитала на "Пълдин туринвест" с апорта на варненските акции. То не беше оспорвано на по-висока инстанция, след като и кметът, и останалите длъжностни лица в общината изведнъж вкупом се озоваха в отпуски, болнични и командировки. Не жалваха и онлайн, каквато възможност иначе има.

Решението дойде на фона на изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чийто кметове и общински съветници в Пловдив и във Варна на практика подариха панаира на Гергов от преди дни, че общинският трябвало да се приеме закон, че и "къщичка за птици" не може да бъде построена на територията на Панаира. Можело само за опера на Пловдив или за православен храм. Борисов дълго мълча по темата. Имаше едно кратко изявление - че ГЕРБ нямала вина.

През годините

Както е известно, през 2016 г. кабинетът "Борисов" прехвърли на Пловдив и Варна собствеността върху държавните акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Пловдив получи 20,63 процента от капитала, а Варна - 28,9 на сто. Малко по-късно обаче кметът на Варна Портних реши да ги прехвърли на дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". Още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата, но това така и не се случваше, като по предложение на Портних през 2021 г. ОбС взе решение да прехвърли своите акции в "Пълдин". Т. е. дружеството на Гергов да придобие контрола над панаира с дял от 79,2 на сто - което е и голямата битка на общинските съветници на ДБ в Пловдив.

Но историята води началото си от 2006 г. при Тройната коалиция, когато кабинетът подари на "Пълдин" 49 на сто от капитала на международната палата, като сделката по това време се движи от сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова като зам.-министър, а малко по-късно в самата "Пълдин" Гергов придоби мажоритарния дял. (Това не попречи на представители на БСП да дистанцират лидерката си от казуса).

10 години по-късно Варна реши неофициално, че иска да размени акциите си в панаира срещу т. нар. Дупка в центъра на града, собственост на Гергов, за която впоследствие държавата отпусна десетки милиони лева.

Финалните битки се водеха в последните години по линия на пловдивските общински съветници от ДБ. Както Клуб Z писа, така стеклите се към днешна дата обстоятелства са плод на две решения - едно на общинския съвет на Пловдив от края на миналата година, с което бе сътворен правният нонсенс, на което се базира и окръжният съд, за да отсъди в полза на Гергов. Според точка първа от решението на местните парламентаристи волята на общината бе да не дава съгласие за апорта на акциите на Община Варна. Според точка втора упълномощава представителя си да подкрепи апорта на общото събрание на акционерите, а според третата - ако по време на общото събрание апортът бъде одобрен, то на кмета на Пловдив се възлагаше да го атакува в съда.

Опитите на съветниците от ДБ да свикат извънредни заседания за поправка на точка втора удряха на камък, защото колегите им от ГЕРБ и БСП бламираха сесиите и кворум не се събираше. При така създадения правен абсурд пловдивският окръжен съд се произнесе през март, че признава за неистинско решението на ОбС в частта му за точка първа и точка трета, но пък признава точка втора. Т. е. тази, с която представителят на общината дава съгласие за апорта. И именно това решение трябваше да атакува пред апелативния съд кметът Димитров. Но както стана ясно, всички се смълчаха -  Димитров се оказа в отпуск, ресорният зам.-кмет - в командировка, а шефът на правната дирекция в болничен.

Междувременно през февруари тази година Борисов реши публично да се разграничи от собствения си кмет, който през 2019 г. издигна за втори мандат, като на една среща с актива в града дори поиска оставката му. Здравко Димитров трябвало да си оправи "бакиите", обяви тогава Борисов, като поводът бе строителството на стадионите на "Ботев" и "Локомотив", за които правителствата му все обещаваха пари.

Корнелия Нинова пък го изпревари като сне доверие от съветниците от листата на левицата в Пловдив заради подкрепата им за бившия ѝ съратник в партията Гергов, когото тя самата изгони години по-късно, когато оглави БСП.

А депутатите на ПП-ДБ от Варна и Пловдив анонсираха, че Гергов смята да строи жилищни сгради на мястото на панаира и сезираха прокуратурата за бездействие на местните власти. Преди седмица пък, оказа се, апелативната прокуратура е ревизирала решението на бившата вече спецпрокуратура да прекрати производство срещу Портних заради неизпълнението в рамките на пет години на решението на ОбС за връщане на акциите. Това стана след дълга битка на варненската депутатка от ДБ Стела Николова.

"Нямам никакво намерение да строя блокчета на площта на Панаира, няма да си плюя на лицето. Инвестирал съм 100 милиона в него, там всичко свети, като картина е. Община Варна не ми дава акциите, тя заменя акциите, тоест, от по-малкото дружество взимат акции в по-голямото дружество, което държи  панаира, Моите лични акции намаляват. Има решение на съда и недоумявам на какво основание Агенцията по вписването не се съобразява с него", каза пред Клуб Z Георги Гергов в средата на миналия месец, когато АВ за втори път се намеси в казуса.