Американският президент Джо Байдън ще обясни в обръщение към нацията от Белия дом в 20:00 часа местно време (03:00 часа българско) мотивите за решението да се оттегли от президентската надпревара в САЩ малко повече от три месеца преди произвеждането на изборите на 5 ноември, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това ще бъде първата реч на държавния глава откакто в неделя той обяви в социалните мрежи края на своята кандидатура за втори мандат и предаде щафетата на вицепрезидентката си Камала Харис, отбелязва агенцията.

От миналата седмица Байдън се въздържа от публични изяви, след като беше диагностициран с COVID-19 и изолиран в къщата си в щата Делауер. Той позвъни в централата на предизборния си щаб в понеделник, за да призове работещите за кампанията щатни служители и доброволци да дадат "цялото си сърце и душа" за Харис.

В продължилия четири минути телефонен разговор Байдън е казал, че макар и да не участва в изборите, ще остане "изцяло отдаден" в последните шест месеца от президентския си мандат. Държавният глава се прибра във Вашингтон снощи, след като даде отрицателен резултат на тест за коронавирус.

Оттеглянето му даде на Демократическата партия на САЩ шанс да промени посланията си в битката с претендента на републиканците – бившия президент Доналд Тръмп, който се стреми да се завърне в Белия дом след четири години.

Очаква се в обръщението си Байдън да изтъкне постиженията си през последните три години и половина, да изложи аргументите си защо Харис трябва да бъде избрана за президент и да предупреди за опасностите, които носи втори мандат на Тръмп, посочва ДПА.