Като премиер Николай Денков не е подписал назначаването на Петър Танев за посланик в Украйна. Това каза пред бТВ самият Танев. От няколко дни в държавата има напрежение по темата кой да бъде посланик в Украйна, след като на поста като временно изпълняващ бе назначен Николай Ненчев.

"Имаше пакет от общо 6 нови посланици. Госпожа Габриел ми каза, че Николай Денков не е подписал само моето предложение", каза Танев.

Той уточни, че още през май 2023 г. е дошло предложението да заеме поста, а през октомври процедурата е била задвижена официално.

Самият Денков обаче вчера отрече Министерският съвет да е обсъждал и одобрявал Танев. Той каза, че всичко е бил обсъждано между външния министър Мария Габриел и президента Румен Радев.

Танев отрече да има някакви връзки с Русия и изтъкна, че е дипломат от кариерата. Той смята, че атаките срещу него идват не от Украйна, а от хора от България.

"Имам потвърдена информация, че Украйна няма никакво отношение за назначението ми. За мен случилото се е един институционален въпрос, в който бях въвлечен и аз. Този вътрешен скандал вреди на международните ни отношения. Казусът се следи много внимателно, включително и от Русия", обясни Танев.

Той разказа, че е бил женен за руска гражданка, с която е разведен от 15 години. Един от синовете му има активна политическа позиция и се представял като наполовина българин и руснак. Той също така е сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев и е водил няколко кампании в подкрепа на Украйна след началото на руската агресия.

Танев каза още, че не знае за вътрешен конкурс за позицията. Така той коментира информациите, че назначеният за временно управляващ Николай Ненчев е преминал през такъв конкурс.

Ето какво коментираха по темата от МВнР на въпрос от Клуб Z:

"Във връзка с първия Ви въпрос за кандидатурата на г-н Петър Танев за посланик в Украйна бихме желали да Ви информираме, че след публичното обявяване в средата на октомври 2023 г. на г-н Петър Танев като номинация за поста, съгласно Протокол №47 от 18 октомври 2023 г. предложението за назначаване г-н Петър Танев за посланик на България в Киев е внесено в Министерски съвет. Същото е съгласувано с Президента на Република България г-н Румен Радев. МВнР не разполага с информация защо процедурата не е финализирана докрай".

Клуб Z се свърза с конституционалиста доц. Наталия Киселова. Тя обясни, че първото, което от Външно трябва да кажат, е дали Танев има агреман - предварително съгласие на дадена държава да приеме определено лице като постоянен дипломатически представител на друга държава. Според нея от думите на Танев е станало частично ясно, че Украйна е имала проблем с това назначение.