Последното заседание на Столичния общински съвет в първата му сесия започна, както обикновено, с бурни спорове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС - двете водещи групи в Съвета, борещи се за това коя точно е опозиция и кои са управляващи.

Обединението се опита да внесе като първа точка в огромния дневен ред (над 140 доклада) управленската програма на Васил Терзиев, която той представи преди заседанието. Още тогава кметът намекна какво се очаква, като отбеляза, че преди дни е чул в комисия репликата:

"Вие имате устрем, но ние ще направим всичко възможно да ви го убием".

Кметът коментира репликата с неизвестен автор така:

"Кой устрем искаме да убием? Този, с който да се управляват по-добре ресурсите на града, да не се харчат безразборно пари, да се повишат приходите и да не пилеем това, което имаме като град ли? Целта ни е в остатъка от мандата да направим София прекрасен град."

В крайна сметка СОС отказа да я разглежда днес с аргумента, че съветниците не са се запознали с нея (въпреки че е минала през комисия). Против гласува познатото мнозинство - ГЕРБ-СДС, Карлос Контрера, БСП и ИТН.

Самата програма се състои от 19 ключови стратегически сфери на подобрение в града - до края на мандата през 2027 г. Терзиев поставя "човека в центъра на всички инициативи". А те са чистота, озеленяване, пазене на природните ресурси, дигитална трансформация, модерно общинско здравеопазване, развиване на иновациите и предприемачеството, творческите среди, сигурността на улиците и системите на София, развитие на южните и северните райони на града, инвестиции за по-модерен транспорт и още.

Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС отбеляза:

"Вкарахте в последния момент дългосрочната визия за града. Правите една пресконференция, това беше по-скоро душевно излияние, а не представяне на програма, а очаквате от нас друг тип отношение."

Според бившите управляващи бюджетът на кмета е "пълен провал", милиони от инвестиционната програма стоят неизхарчени и няма да се изхарчат, и никой не е представил програмата в дълбочина.

Борис Бонев от "Спаси София" припомни:

"Имам спомен, че на г-жа Фандъкова предизборните програми бяха рециклирани всеки път - едни и същи и 2009, и 2014, и 2019-та. Защо? Защото никога не си изпълнявахте обещанията."

Според ПП-ДБ-СС хората на Борисов в София не искат да има промени, защото това ще разкрие техните зависимости още повече.

В крайна сметка след над час спорове точката бе отхвърлена и се започна по стандартния дневен ред - но и там сблъсъците между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС продължиха.