Как науката физика е водеща за управление на транспорта, кое е новото "корпулентно" мнозинство, ще има ли квоти или конкурс за ръководствата на общинските дружества. Тези и други въпроси занимаваха часове наред днес представителите на софиянци в Столичния общински съвет.

Темата на деня /е докладът на Карлос Контрера (ВМРО) и двама бивши "възрожденци", подкрепен от ГЕРБ, БСП и ИТН в комисия, който предлага вместо да се провеждат веднага конкурси за ръководители на 6 общински дружества с изтекли мандати, първо да се сменят настоящите ръководители "временно", а след това да се избират нови по законовия ред.

Това контрастира с други предложения - това на Диана Тонова от БСП, игнорирано от общинския съвет, и на ПП-ДБ-СС, предвиждащо организирането на конкурси.

В крайна сметка ГЕРБ, БСП, ИТН, Контрера и двамата бивши "възрожденци" подкрепиха доклада, който предвижда "временно" да се назначат нови ръководства по списък, без конкурс. "Против" бяха всички общинари от ПП-ДБ-СС, "Синя София" и "Възраждане", както и Тонова от БСП.

Сред изхвърлените от новото "корпулентно" мнозинство, както го определи общинската съветничка от ПП-ДБ-СС Бойка Василева, е директорът на "Метрополитен" АД инж. Стоян Братоев. Решението е странно, тъй като той е известен като един от успешните директори на общински дружества, усвоили милиони евросредства за столичното метро. 

Карлос Контрера, известен с дългогодишната си съвместна работа с ГЕРБ, изтъкна вчерашните си аргументи. Сред тях са, че ПП-ДБ-СС са критикували общинските дружества още предизборно, че сред предложените от него ръководители на автотранспорта, метрото, електротранспорта и ЦГМ има и техни кадри, както и че са се бавили твърде много да променят ръководствата.

"Ние изпадаме в една много странна ситуация, в която от една страна, със свои действия и думи, вие твърдите, че има проблеми. Да, проблеми има. От друга страна отказвате да вземете мерки дори за надзорния съвет на "Топлофикация", за което дружество самите вие твърдите за нарушения в размер на стотици милиони левове с процедурите."

Бойко Димитров и Симеон Ставрев от ПП-ДБ-СС подчертаха, че докладът е незаконосъобразен и ще падне или в съда, или пред областния управител.

"Законът изрично казва, че временно управляващи се назначават, само когато предсрочно са прекратени мандатите на дадени членове на управителни органи, има много ясни изисквания кога може предсрочно да бъдат прекратени мандатите", отбеляза Димитров.

Ставрев подчерта, че е незаконосъобразно и едно решение за 6 дружества. Както и че думата "временно" напълно липсва в закона и наредбите.

Тук изненадващо - или не толкова - подкрепа дойде от Диана Тонова от БСП, останала като изолиран човек на Нинова в групата на левицата в СОС. Тя подчерта, че първа е внесла такъв доклад, но той е бил оставен 10 дни "на трупчета" от председателя на СОС от ПП-ДБ-СС. Според нея докладът е от редките случаи, в които има и законови, и политически пороци.

"Този доклад е незакосъобразен просто в частта за т.нар. временно назначени. Такова нещо в правото няма. Този доклад е незаконен, защото няма нито един член, нито една алинея, нито една буква, която да регламентира този ред. Напротив. Законът казва, че всички органи се избират с конкурс. Когато избираш ръководство, ти следва да спазваш принципите заложени в закона. А те са публичност, прозрачност, компетентност, законова процедура", отбеляза тя.

Вили Лилков от "Синя София" я допълни и неговата група също се опълчи срещу доклада.

"Има един политически проблем, за който госпожа Тонова не говори, и политическия проблем е, че ние прекалено много бързаме с избора на членовете в търговските дружества, защото ние не сме си свършили политическата работа. А нашата политическа задача, като собственици и представители на собствените граждани на София, е ние да предложим конкретни задачи, стратегически задачи за всяко едно от тези дружества, въз основа на които да обявим конкурс, и тези хора, които ще се яват като кандидати, да могат да подготвят своите платформи."

Пикът на дебата бе достигнат в момента, в който се включи общинарят Красимир Гълъбов, доскоро от "Възраждане", а сега независим, един от авторите на доклада, заедно с Контрера. Той първо обяви колко много сертификати има в областта на одитирането и транспорта, а после подхвана сериозна критика към конкурсните изисквания в доклада на ПП-ДБ-СС:

"Природните науки включват и физика. Искам да ви кажа, че транспортът е до голяма степен физик. И инженерите, които се обучават на физика и транспорт, са тези, които са обучени да управляват. Не знам защо тук е изключено това, като степен на и обхват на образование."

От ПП-ДБ-СС също откриха абсурди в предложенията на Контрера и Гълъбов.

Единствено Ваня Григорова от новата група на БСП защити инж. Стоян Братоев и предложи новите ръководства да го назначат отново на поста директор. Според нея ПП-ДБ-СС бавят парите за общинските дружества и това е една от причините за проблемите им. Тя не пропусна да критикува и доскорошната си съмишленичка в БСП Тонева:

"Едното крило в БСП се бори с другото крило в БСП. А в общинския съвет едната част от ГЕРБ се бори с другата част от ГЕРБ. Айде, моля ви да спрем с цялата тази пародия, на която сме наблюдатели някои, а други артисти."

Григорова разкритикува и друго изискване - доброто име на кандидатите да бъде гарантирано с поне три публикации в независими медии.

"Независими медии няма", отсече бившата кандидат-кметица на БСП.

При опит да се отложи заседанието и да се изслушат хората, предложени от Контрера и бившите "възрожденци", решението не мина с 29 на 29 гласа. Подкрепиха го ПП-ДБ-СС, "Синя София" и Диана Тонова.

Бойка Василев от ПП-ДБ-СС пък свърза случващото се в СОС с драмата между Пеевски и Доган в ДПС:

"Погледнете какво се случва в държавата и в ДПС - когато оставиш един корпулентен тип да налапа държавата, се случват тези неща. А вие ще видите, че този, който корпулентно си направи мнозинството, иска да налапа общината, ще се случи същото. След една, две, три години. И тези хора, които са гласували сега на това заседание, този срамен трофей на същия корпулентен играч, който сега се появява, ще си носите, както се казва, на съвеста това решение."

Може би най-фрапантно беше включването на Прошко Прошков от ГЕРБ, който обяви, че да се карат професионалисти да минават през изслушване не било справедливо. Според него те можели да бъдат добри в работата си, но лоши в презентациите.

В крайна сметка започнаха груби промени на предложенията. Контрера първо се опита да предложи комисии, които да прегледат кандидатурите на неговите ръководства, водени от ГЕРБ-ери и общинари от ПП-ДБ-СС. От обединението си направиха отвод и предложиха друг състав, който да включва ГЕРБ, БСП и ИТН. Впоследствие Контрера направи друго предложение, а Бонев даде идея да се вкарат в комисията Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Пререканията не спряха, докато председателят на СОС не обяви час почивка