"Вчера служебният премиер Главчев прояви явни признаци на зависимости и открито се включи в битката на Пеевски срещу ДПС.

Решението за смяна на областните управители на Кърджали Ресми Мурад и Смолян Румен Пехливанов, по-малко от месец след като бяха назначени, говори именно за това. Лична вендета, а не държавническо поведение."

Това обявиха днес в специално изявление депутатите от фракцията на Ахмед Доган начело с Тимур Халилов. 

"Тези действия на Главчев оставят дълбоко съмнение в обществото доколко независим е служебният кабинет и кой диктува какви рокади да се правят. Мурад и Пехливанов бяха назначени за областни управители в края на юни, тогава пред парламента премиера Главчев заяви: "Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз", се казва още в него.

Депутатите, които подкрепят Доган, искат да знаят кой е взел решението за освобождаването на г-н Мурад и г-н Пехливанов като областни управители.

"След като при назначаването им като мотив беше заявено, че ДПС е спечелило повече гласове в тези области, питаме какво се промени от 3 юли до днес и какви са мотивите за освобождаването на областните управители на Кърджали и Смолян ?"

Има и още въпроси към Главчев:

  • Кой ви дава нареждания за областните управители, г-н премиер?
  • Свързани ли са тези уволнения с партийните позиции на г-н Мурад и г-н Пехливанов, които категорично застанаха зад Почетния председател д-р Ахмед Доган и поисканите от него оставки?

В изявлението се посочва и че тези смени не са единичен случай. 

"Всеки ден ставаме свидетели на натиск, смени и уволнения на ниво изпълнителна и местна власт на хора, изразили подкрепа за д-р Ахмед Доган и в подкрепа на ДПС без Делян Пеевски".

"Искаме да призовем медиите и институциите, в тези трудни за България политически времена, когато виждаме как с властта се злоупотребява за лични интереси и отмъщения, да не остават безмълвни, а да бъдат решителни, защото тези действия са ясен пример за това как личните интереси могат да застрашат стабилността и демократичните ценности в Република България", поискаха още представителите на ДПС-Доган.

Според тях заместник областният управител на Плевен Милен Димитров също е бил освободен от длъжност.

Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се появи непотвърдена засега официално информация, че е бил сменен и Абил Абил като зам. областен управител на Добрич.