Конституционният съд запази модела "Филчев", циментира системната корупция и задълбочава политическа криза. Тече процес, при който настоящият ВСС - тотално дискредитиран и с изтекъл мандат - да избере новите "лейтенанти" на Делян Пеевски. Конституционният съд направи огромен подарък на Пеевски по случай рождения му ден, който е днес, като му даде възможност да си презареди влиянието в съдебната власт. С отмяната на промените в Конституцията е заплашена нашата интеграция в Шенген.

Това каза пред бТВ Христо Иванов, който е председател в оставка на "Да, България" и основен автор на промените в Конституцията, които бяха отменени вчера. Той призна, че в момента съдебната реформа отива в кошчето за боклук.

"Кошчето за боклук се казва Филчев. При главния прокурор Филчев стана ясна пълната лудост да концентрираш толкова власт без контрол. Никъде няма по света такъв модел.

В България има модел, който е безпрецедентен и който Конституционният съд обяви за елемент на нашето държавно устройство. Конституционният съд каза, че България е прокурорска република. Това нарушава европейски стандарти, европейски препоръки.

На конституционните съдии толкова им е важно да опазят модела "Филчев", че заплашиха интеграцията на България в Шенген, Заплашват европейското финансиране", каза още Иванов. 

На зададения за пореден път въпрос дали е било грешка, че "Продължаваме промяната -  Демократична България" си сътрудничеше с ГЕРБ и ДПС за промените в конституцията, той отговори:

"Ако в резултат на тази грешка бяха приети промени, за които на Делян Пеевски му се наложи да ги спира през Конституционния съд, значи грешката е вярна.  Ако тези промени не пречеха, те нямаше да бъдат отменени. Това е доказателство колко голям проблем има.

Всички промени, които бяха насочени към това съдът да бъде независим, бяха отменени. За да се запази безконтролността на главния прокурор и неговото всевластие. Централизираната и безконтролна прокуратура трябваше да бъде опазане с цената на всичко".

Иванов изтъкна, че основен aргумент на конституционните съдии е било решението на Конституционния съд от 2003 г., според което големи реформи в съдебната система могат да се правят само от Велико народно събрание. Според него това решение е писано от тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Като аргумент за това, че Конституционният съд е обслужил Делян Пеевски Иванов посочи факта, че едни и същи съдии са гласували, че на главния прокурор не могат да се отнемат правомощия, докато на президента могат. Иванов припомни, че предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било редовните кабинети да остават служебни, но Бойко Борисов и Делян Пеевски не са били съгласни и така се е стигнало до настоящата уредба.

"Доган изрично каза, че прокуратурата се използва за политически цели. Доган изпищя от чудовището, което сам създаде, целия този модел. Един от неговите създатели казва, че това е проблем", изтъкна Иванов.

Според него вече са отпаднали пречките за избор на нов главен прокурор. Иванов е убеден, че това няма да е Борислав Сарафов.

"Има план същият ВСС, тотално дискредитиран, да започне процедурите за избор на нов главен прокурор и шеф на ВАС. Тези фигури трябва да бъдат избрани от хората на Делян Пеевски. Тече операция по предаване на щафетата.  Същият ВСС, който избра Гешев и уволни Гешев, когато му каза Пеевски.

Особено гнусно е, че това се случва в навечерието на един голям празник, който вероятно скоро ще бъде национален. Днес Делян Пеевски има рожден ден. И това е съобразено. Огромен подарък. Конституционният съд даде възможността Пеевски да си презареди влиянието в съдебната власт.

Поредните лейтенанти на Пеевски и на задкулисието. Все повече хора ще разберат колко важни бяха тези поправки. Много бързат, трябва да се случи. Процедурата ще започне в началото на септември.

Филчев forever! Това ни каза Конституционният съд", каза още Иванов.

Той заяви, че борбата за реформи ще продължи с всички демократични средства. Според него свикването на Велико народно събрание е най-простият изход, но е и много рискован, защото то може да промени всичко.

"Ще опитаме да приложим други механизми", каза още Иванов. 

На въпрос как "Продължаваме промяната - Демократична България" ще си върне загубените избиратели той отговори:

"Аз няма да се явявам на тези избори. Силно се надявам, че нашите избиратели, които емоционално реагираха на наши грешки, в крайна сметка ще имат възможност да си отговорят на въпроса кое е по-важно - да ни накажат или да ни подкрепят като единствените хора, които се борят за премахването на модела "Пеевски". Въпреки всички грешки ние от целта за реформа за справяне с този модел не сме се отказвали. Единствените, които имаме национална програма за тези проблеми. Тези попракви бяха жизнено необходими за демокрацията в България. Аз не знам как българският бизнес ще гледа спокойно как Чолаков (шефът на ВАС - б.р.) и Пеевски си назначават за още 7 години още от същото. На Сарафов времето му изтече, ще бъде избран друг", каза още Иванов.

Според него отмяната на съдебната реформа циментира модела на системната корупция и задълбочава политическата криза.