Днешното ключово решение на Конституционния съд (КС), с което беше отменена голяма част от последните промени в основния закон, предизвика необичайно остри реакции от страна на някои от парламентарните формации.

Очаквано, най-голямо недоволство дойде от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Причината е, че КС фактически срина основите на съдебната реформа, която се опитваха да прокарат те.

Остра критика от ПП-ДБ

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира във фейсбук ситуацията така:

„Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората? Аз смятам, че не! Напротив, убеден съм, че сегашната система е създадена така, че да има хора в цялата структура, които не работят за справедливост, а за поддържане на "превзетата държава". Както при избора на Сарафов, целият Висш съдебен съвет гласува в строй, сякаш някой им натисна бутона ENTER. Днес, след решението на Конституционния съд, стана ясно, че системата на "превзетата държава" иска тази липса на справедливост да се запази!“

Петков след това посочва поименно:

„Против съдебната реформа гласуваха:

Трима от квотата на ГЕРБ/Росен Плевнелиев:

Маргарита Карагьозова Финкова (2015 г.)

Филип Димитров (2015 г.)

Красимир Влахов (2018 г.)

Четирима от съществуващата система:

Павлина Панова (2018 г.)

Таня Райковска (2015 г.)

Надежда Джелепова (2018 г.)

Соня Янкулова (2021 г.)

Двама от квотата на Румен Радев:

Янаки Стоилов (2021 г.)

Атанас Семов (2018 г.)“

Крайният резултат бил 9-3 за бутона ENTER вместо за ХОРАТА.

„Разбира се, съдия Белазелков (издигнат от ПП-ДБ – б.р.) подкрепи съдебната реформа и беше от страната на справедливостта. За съжаление, една птичка пролет не прави. Единственото, което остана е, че главният прокурор може да бъде разследван. Пътят към оправяне на държавата ни е дълъг. Това ще е маратон, ще е щафета - но вярвам, че посоката е правилна и рано или късно ще стигнем там, където има СПРАВЕДЛИВОСТ и хората са СВОБОДНИ“, добави Кирил Петков.

Депутатът Божидар Божанов от партия „Да, България“ (част от коалиция ПП-ДБ) също реагира в социалната мрежа:

„Конституционният съд отмени съдебната реформа, като каза, че обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокурор и структурата на прокуратурата, и премахна всяко съмнение, че над главния прокурор е само Господ. България остава прокурорска република.

Конституционният съд на практика казва, че без централизацията и свръховластяването на главния прокурор няма да има контрол върху действията на прокурорите, и че тази централизация е гаранция за правилното прилагане на законите. Реалността ни казва съвсем друго - че капсулацията и централизацията на прокуратурата е рецепта за злоупотреби.

В днешното решение 14 пъти се споменава Решение 3 от 2003 г. като основание за отменяне на повечето текстове, затова ще цитирам пак част от особеното мнение на тогавашния председател Румен Янков:

"Оказва се така, че Конституционният съд в ролята на оракул раздава политически индулгенции и запазва статукво". Ние няма да се откажем и ще продължим усилията си за установяване на върховенство на правото, независимост на съда и отчетност на прокуратурата.“

Депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова - бивш правосъден министър в правителството на Кирил Петков, също разкритикува КС.

Конституционният съд днес блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор. С това решение се задълбочава кризата в страната, породена от липсата на справедливост, написа Йорданова в профила си във фейсбук.

Според нея в мотивите на решението се защитава тезата, че пирамидалната структура на прокуратурата и властта на главния прокурор върху всички прокурори са гаранции срещу злоупотребата с власт.

"Ежедневните примери сочат точно обратното. В анкетните комисии в Народното събрание за Нотариуса и Осемте джуджета чухме как мрежите за нерегламентирано влияние върху прокуратурата и съда създават каста от недосегаеми. С това решение Конституционният съд за пореден път отказа да излезе от капана, поставен в Решение №3 от 2003 г., с което присвои власт, дописвайки Конституцията. Предпочете да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор, вместо да затвърди гаранциите за истински независим съд", посочи Йорданова.

Това Решение ще има сериозни последици за правовия ред в България - чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в българското общество. Ще продължим да се борим за изграждане на институциите на правовата държава, които осигуряват справедливост за гражданите и могат да дадат истински отговор на злоупотребата с власт, заяви депутатката.

ИТН и "Възраждане" недоволни, ама не съвсем 

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов също изрази недоволство.

Имаме вече доказателства, че Конституционният съд, вместо да е независим и равно отдалечен от всички, е политически овладян, защото частта със служебните кабинети остава. Това коментира пред журналисти Йорданов, цитиран от БТА.

"Още тогава казахме, че съдебната реформа е кьопаво изпълнена. Ние не случайно сме я атакували. Тя е лошо направена, лошо реализирана и част от нещата не са в правомощията на обикновено Народно събрание", коментира още Тошко Йорданов.

Припомняме, че въпросното конституционно дело бе по две жалби – едната на президента Румен Радев, а другата на 48 народни представители от предишния парламент. Това бяха депутати от „Възраждане“ и ИТН.

Най-страшното е, че Конституционният съд е политически орган вече, а лошо направени промени в Конституцията са вредни за цялата държава, добави Йорданов.

По думите му в държавата вече няма независим орган, към който човек може да се обърне. На въпрос от кои партии е овладян съдът, Йорданов посочи партиите от "сглобката" - "Продължаваме промяната" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Проблемът е, че половината от сглобката излязоха глупаците в сглобката, защото другата половина ги надигра и подигра. Това, което предложиха ПП-ДБ в частта със съдебната реформа, беше отхвърлено с шут, нещата, които уреждат ГЕРБ, остават, коментира Тошко Йорданов.

Реакция имаше и от страна на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

С частичното, на парче, взето решение, Конституционният съд (КС) за пореден път се демаскира и показа, че първо не е конституционен, а антиконституционен съд, и второ, че е частна собственост – тази институция трябва да се закрие. Това коментира пред журналисти в парламента Костадинов, цитиран от БТА.

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук, не ни изненадва, защото беше нескопосано направена и предварително бяхме заявили, че ако КС разсъждава в полза на закона, няма как тези промени да останат, посочи още той.

Лошото, по думите му, е, че същото важи за всички останали промени, за които от партията са сезирали КС. Остава изключително „предателското решение“ да може хора с двойно гражданство да стават депутати, министри и премиери, което за нас е наистина изключително голям проблем, продължи лидерът на „Възраждане“.

По думите му Конституцията остава „поругана“.

„През годините виждахме, че се борят две лобита за овладяване на съдебната система – от една страна Пеевски, който я притежава в момента, от друга – лобито около "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и Прокопиев, който пък искаше да овладее системата“, каза Костадин Костадинов. Съдебната реформа действа повече от половин година, да сме видели някакъв ефект в работата на прокуратурата, на съдилищата, попита той.

Лидерът на „Възраждане“ коментира, че ГЕРБ и ДПС имат интерес за служебни премиери да бъдат избирани хора, назначени от тях.

Задоволство от БСП на Зафиров и мълчание от ГЕРБ и двете ДПС-та

Решението на Конституционния съд беше очаквано, каза пред журналисти в Стара Загора и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров минути преди началото на среща с широк кръг леви формации, съобщи БТА.

„Удовлетворен съм, че всичко това, което говорихме последните месеци за нескопосано направените промени в съдебната власт се потвърди с решението на Конституционния съд“, каза Зафиров, уточнявайки, че „новината е ексклузивна, аз самият не съм се запознал още с мотивите на Конституционния съд“.

Самата реформа беше направена изключително непрофесионално, с изключително спорни моменти. В момента, в който бяха гласувани, беше ясно, че резултатът ще е такъв, посочи Зафиров, който временно ръководи БСП след оставката на Корнелия Нинова.

В соцпартията обаче в момента има две фракции – около него и около Нинова.

Според Атанас Зафиров партиите, които са били най-активни в този процес, сега поне за известно време трябва да запазят мълчание по темата и да спрат да навират в очите на обществото подобен тип съдебни реформи.

Към момента няма реакции от страна на ГЕРБ и двете фракции в ДПС – около Делян Пеевски и около Ахмед Доган.