Излезе решението на Конституционния съд за промените в Конституция на България. КС обяви за противоречащи на основния закон голяма част от промените, свързани със съдебната реформа.

За противоконституционни са приети текстовете, които разделят Висшия съдебен съвет на две - Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. От това следва и отменяне на всички други промени, свързани с уреждането на работата на двата съвета и техните правомощия.

Отменят се и текстовете, свързани с разследването на главния прокурор при извършено от него престъпление. Както и добавката в текста за служебния кабинет - че неговите правомощия могат да бъдат ограничени чрез закон.

За други текстове на направените от парламента конституционни промени, свързани със служебния кабинет и т.н., не е събрано мнозинство. Става дума за промените, които предвиждат президентът да избира служебен премиер от тесен списък с висши държавни служители. Остава и промяната, която позволява депутат да стане и българин с двойно гражданство.

По тези промени е имало паритет на 12-те съдии. Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни. Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

Решението е подписано със становище от съдия Борислав Белазелков.

Решението е подписано с особено мнение от съдиите Борислав Белазелков и Десислава Атанасова по чл. 23; от съдиите Константин Пенчев, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова по чл. 84, т. 16, чл. 126, ал. 2 и 3, чл. 129, чл. 130 (с изключение на ал. 4 за съдия Константин Пенчев), чл. 130а, чл. 130б, чл. 130в, чл. 133; от съдиите Борислав Белазелков и Десислава Атанасова по чл. 150, ал. 3 от Конституцията.

В заседанието днес са участвали всички конституционни съдии.

Делото беше образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Очаквайте подробности