Водещата компания за изкуствен интелект OpenAI обяви нов прототип на търсачка, задвижвана от изкуствен интелект - SearchGPT, съобщи Engadget.

Компанията описва SearchGPT като "временен прототип на нови функции за AI търсене, който ви предоставя бързи и навременни отговори с ясни и релевантни източници." Планира се продуктът да бъде тестван с 10 000 начални потребители, след което да бъде интегриран в ChatGPT след събиране на обратна връзка.

Засега обаче резултатите на търсачките, захранвани от AI, не са особено добри. Преди месец Perplexity, друг известен AI модел, бе критикуван остро, след като комбинира статии от "Форбс" и Wired, без да посочи откъде е взел информацията и да даде линкове към оригиналните източници.

Търсачката също така игнорира robots.txt, начин, по който уебсайтовете казват на роботите за обхождане на данни да се въздържат от събирането им. По-рано тази седмица издателят на Wired обвини моделът в плагиатство и призова търсачките да го игнорират.

SearchGPT категоризира резултатите си с кратки описания и визуални материали, но според някои ранни потребители, подобно на своите чатбот предшественици, точността просто липсва. AI моделите са все още много склонни към "халюциниране", особено на по-детайлни или отворени въпроси.

Междувременно Google продължава да развива своя Gemini AI, но не го интегрира с основната си търсачка - вероятно именно заради тези недостатъци на големите езикови модели.