"Мотивите в решението на Конституционния съд не са юридически, а политически и това си пролича", заяви в съобта сутрин пред БНТ Антон Кутев - говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Конституционният съд отмени на практика вчера съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет.

"Има два недостатъка - ЕК ни похвали за съдебната реформа, която те отмениха. През цялото време имах съмнение дали разделянето на ВСС е реална съдебна реформа, но все пак имаше някакъв опит за контрол над главния прокурор, опити в правилната насока, за които Европа ни похвали. Това, което хората искаха, не го направиха, а това, което западняците искаха, го направиха наобратно", твърди Кутев.

Според него в случая КС е използвал "стар юридически трик" - процесът може да е правилен, но трябва да се реши през Велико народно събрание.

"КС беше един от малкото неполитизирани и некомпрометирани органи. В момента с това решение, според мен, е дълбоко компрометиран. За българина не остава друг начин, освен да търси пълната промяна".

За много хора президентската република е краят на политическата безизходица, каза Кутев. Според него обаче има и други варианти.

"Президентската република е клише и тук стоят много въпроси - може ли този президент, който е бил досега, да се кандидатира - най-вероятно няма да може. Тоест - тази президентска република не може да стане с Радев. Друг е въпросът е дали да има еднокамарен, двукамарен парламент и т.н."

Ако през октомври съставянето на правителство се провали за пореден път, ще се стигне до пренареждане на цялата система - с нови партии и нови играчи, прогнозира той.

Според Антон Кутев Димитър Главчев ще остане премиер и в следващото служебно правителство