Тази седмица американското издание „Нюзуик“ публикува прогнозата на генерал Роли Уокър. Новият началник на Генералния щаб на британската армия анализира какво би струвало на Путин пълното завладяване на четирите нови "изконно руски" области (Луганска, Донецка, Запорожска и Херсонска). Според Уокър за това ще са нужни още пет години и между 1.5 и 1.8 милиона човешки загуби (убити, ранени и пр.), както и загуба на бойна техника на стойност милиарди долари. Звучи направо чудовищно, но по всичко личи, че Путин е готов да плати тази цена. И то в буквалния смисъл на думата. Защото той в момента реално си купува човеци за пушечно месо и постоянно вдига мизата за това.

Това се казва в анализ на експерта Камен Невенкин за БНТ.

Проведената през есента на 2022 г. мобилизация се оказа една от най-големите грешки на режима. Призованите по списък само временно запушиха дупките в армията. Същевременно провокираха стотици хиляди да избягат зад граница, за да не станат завинаги част от украинския чернозем. Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че „частичната военна мобилизация“ бе и студен душ за Кремъл. Очакванията, че ще породи нов патриотичен подем и ще трансформира СВО-то в нещо като Велика Отечествена Война 2.0, не се оправдаха. Затова Путин и обкръжението му прибегнаха до най-стария известен на човечеството метод – финансовият стимул.

"Морковът" в руския му вариант обикновено се предлага на местно ниво от губернаторите. Във всяка област ставката е различна. Засега лидер е столицата Москва, където се оферират около 1.9 милиона рубли (21 хиляди долара) кеш при подписване на договор. Плюс месечно възнаграждение от две хиляди и повече долара. За Русия това са огромни пари и затова постоянно се намират желаещи наивници, които някак си вярват, че като отидат в Украйна точно на тях ще им се размине. Значителен натиск оказва и обкръжението на „доброволеца“, т.е. съпруги, майки, бащи и т.н., което заслепено от многото нули и не мирясва докато съдбовният подпис не бъде поставен на нужното място. Разбира се, понякога роля играят и други “стимули“ като непогасени кредити или заплаха следствено дело да се превърне в дългосрочна ефективна присъда.

Малцина от решилите се да облекат униформата реално осъзнават, че сами са се обрекли на гибел. Огневата мощ на ЗСУ в момента е такава, че шансовете им да оцелеят са нищожни. Другата причина за това е до болка известният "дребен шрифт", който по правило почти никой не чете. Договорът формално е за половин година, но се подновява автоматично на всеки шест месеца до завършването на СВО-то. Колцина ще са тези щастливци които ще доживеят да видят края му?

Всичко изброено по-горе засега позволява на Путин да набира месечно до 30 хиляди "доброволци". Горе-долу толкова колкото да попълни загубите за същия период. Но това едва ли ще трае вечно. Вече се появиха някои доста достоверни информации, че реалната бройка е не повече от 20 хиляди. На "умниците" от Държавната Дума в Москва не им отне много време да открият коя е причината за поспадналия ентусиазъм за умиране сред потенциалните "доброволци" - социалните мрежи и свободата на информацията като цяло.

Оказа се че руските войници на фронта разпространяват твърде много кадри от касапницата там. Освен това в Youtube има безброй анти-путинистки канали на всякакви езици. Всичко това охлаждало ентусиазма на евентуалните кандидати за умиране. Затова сега се умува за официална забрана на всякакви мобилни телефони в района на бойното поле, а скоростта на зареждане на Youtube на територията на РФ ще бъде намалена между 40 и 70%. Самият Путин, обаче, едва ли гледа на поредното затягане на мъртвата хватка около информационните канали като на някаква панацея.

Затова трябва да се отнасяме сериозно към упорито разпространяваните слухове, че предстои нова мобилизация и този път едва ли ще бъде "частична". Вероятно ще се окаже прав известният украински журналист Роман Цимбалюк, който още през 2022 г. заяви на всеослушание, че войната ще се води "до последния россиянец".