Президентът на Венецуела Николас Мадуро спечели трети мандат с 51% от гласовете, съобщиха избирателните власти на страната малко след полунощ в понеделник местно време въпреки многобройните екзитполове, които сочеха победа на опозицията, предаде Ройтерс.

Според официални данни на контролирания от Каракас Национален избирателен съвет опозиционният кандидат Едмундо Гонсалес е осигурил 44% от гласовете, въпреки че опозицията по-рано заяви, че има "причини за празнуване" и поиска от поддръжниците си да продължат да следят преброяването на гласовете.

Мадуро, който се появи в президентския дворец пред аплодиращи поддръжници, заяви, че преизбирането му е триумф на мира и стабилността и повтори твърдението си от предизборната си кампания, че избирателната система на Венецуела е прозрачна. Той обеща да подпише указ в понеделник за провеждане на "голям национален диалог".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че Съединените щати имат "сериозни опасения, че обявеният резултат не отразява волята или гласовете на венецуелския народ". Той призова избирателните органи да публикуват подробни данни за гласовете.

Проучване на Edison Research, известна с изследванията си на изборите в САЩ, оповести след провеждане на екзитпол, че Гонсалес ще спечели 65% от гласовете, докато Мадуро - едва 31%.
Местната фирма Meganalisis прогнозира 65% гласове за Гонсалес и малко под 14% за Мадуро.

Около 80% от урните са преброени, обяви шефът на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо в телевизионно изявление, като добави, че резултатите са били забавени поради упражнена "агресия" срещу системата за предаване на изборни данни. Съветът е поискал от главния прокурор да разследва "терористичните действия", добави Аморосо. 

Опозицията съобщи в неделя, че нейни представители не са били допуснати до избирателни секции. 

"Резултатите не могат да бъдат скрити. Страната мирно избра промяната", обяви Гонсалес в X в 23 часа местно време, преди да бъдат обявени резултатите.

Опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо, на която Мадуро заради огромната й популярност забрани да участва на изборите, повтори призив към армията на страната да потвърди резултатите от вота. 

"Съобщение за военните. Народът на Венецуела се произнесе: той не иска Мадуро", написа тя в X. "Време е да застанете на правилната страна на историята. Имате шанс и той е сега".

Армията на Венецуела винаги е подкрепяла Мадуро, 61-годишен бивш шофьор на автобус. Няма сигнали, че лидерите на въоръжените сили оттеглят подкрепата си от правителството.