В неделя гласоподавателите в южноамериканската държава Венецуела ще участват в едни от най-важните президентски избори в съвременната история на страната. След 11 години на власт президентът Николас Мадуро е изправен пред почти сигурна загуба от опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес Урутия. И то на рождения ден на покойния му ментор - Уго Чавес.

Проучванията сочат, че държавния глава изостава с близо 40 процента пред конкурента си, като избирателите изразяват изтощение от икономическата криза във Венецуела и политическите репресии. Социалистическият лидер беше обвинен, че използва властта си, за да потиска потенциални съперници, арестувайки някои и забранявайки на други да заемат публични длъжности.

Кои са кандидатите, как протича предизборната кампания и ще се оттегли ли Мадуро, ако загуби? Вижте отговорите на тези и други въпроси по-долу.

Какво показват предизборните социологически проучвания?

Според социолозите Мадуро е изправен пред на пръв поглед непреодолима дистанция зад лидера в класирането - Гонсалес. Социологическата агенция ORC Consultores показва, че Мадуро разполага с едва 12,5 процента подкрепа, в сравнение с колосалните 59,6 процента в полза на 74-годишния бивш дипломат.

Съвместно изследване на компанията Delphos и Католическия университет Андрес Бело е по-щедра в изчисленията си за одобрението на Мадуро и му дава 25 на сто дял от гласовете, но доверието в Гонсалес остава все така недостижимо - 59 процента.

Защо Мадуро е толкова непопулярен?

Мадуро отдавна се бори да спечели популярността на своя харизматичен предшественик Чавес. От средата на 2010 г. икономиката на Венецуела е в тежко положение, тъй като цената на петрола падна. Икономическата криза предизвика хиперинфлация, което пък доведе до изселването на 7,7 милиони жители от страната през последното десетилетие (над една четвърт от общото население). 

Критици обвиняват Мадуро и неговите сподвижници в корупция и лошо управление, докато привържениците на президента се оправдават с американските санкции заради икономическите неволи.

Кои са участниците на изборите?

Мадуро се бори за трети шестгодишен мандат като кандидат на Обединената социалистическа партия. Той се стреми да възстанови част от подкрепата си, като налага популистки социални програми за бедните и поддържа антагонистична позиция спрямо САЩ.

Срещу Мадуро се изправя коалиция от опозиционни партии, обединени под наименованието Единна платформа. Участниците се разминават в политическите си възгледи, но са обединени от общата кауза да сложат край управлението на държавния глава и да подобрят отношенията на Каракас със Запада. Чрез облекчаването на санкциите и стимулирането на инвестициите, представителите на Единна платформа се надяват да подобрят условията на живот във Венецуела и да привлекат милионите си избягали сънародници обратно у дома.

Честен ли е изборният процес?

Не. Въпреки че опозицията се обедини около фигурата на Гонсалес, той не беше първият избор на коалицията да поеме лидерството. Не беше и вторият.

Гонсалес беше избран едва след като правителството забрани на популярната опозиционерка Мария Корина Мачадо да участва на изборите, а след това направи същото и с нейната заместничка - Корина Йорис. Други фигури от опозицията бяха задържани в навечерието на вота по обвинения, които критиците смятат за скалъпени по политически причини.

През януари Върховният съд на Венецуела потвърди решение за забрана на Мачадо да заема публична длъжност в продължение на 15 години.

Как правителството защитава тези действия?

Каракас твърди, че личности като Мачадо са участвали в усилията за сваляне на Мадуро от власт и са насърчавали американските санкции срещу Венецуела.

Въпреки че Мачадо запазва широката си популярност, тези обвинения се основават на съмненията, че САЩ активно са се опитвали да подкопоят правителството на Мадуро с цел да инсталират марионетен кабинет.

Мадуро и неговите съюзници обвиняват Мачадо и в корупция.

Ще се оттегли ли Мадуро, ако загуби?

Забраната на Мачадо да се кандидатира за политически пост предизвика широко осъждане сред населението, особено след като тя спечели първичните избори на опозицията през октомври миналата година със съкрушителна победа. Откакто Мадуро встъпи във власт, вярата в легитимността на изборите намаля рязко, като само 26 процента от избирателите казват, че са уверени в честността на изборите през 2023 г. - спад от 59 процента през 2012 г.

Опозицията във Венецуела има причина за оптимизъм относно шансовете си да спечели честни избори в страната, но не е ясно как би реагирал президента на поражение. Мнозина се опасяват, че Мадуро може просто да обяви победа или да предприеме още по-драстични стъпки, за да задържи властта. Самият социалист допусна на митинг на 17 юли, че може да има "гражданска война", ако не си осигури победа.