Все още се усеща тежката миризма след взривовете в четвъртък, но качеството на въздуха е добро.

Има откъслечни гърмежи, но опасността е отминала, каза за БНТ кметът на град Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Той съобщи още, че при тежката ситуация, в която се е оказало населеното място, е станало ясно, че липсва обучение как да се реагира адекватно.

Репортерка на БНТ тази сутрин също констатира, че се чуват откъслечни гърмежи.

Припомняме, че експлозиите в складовете за фойерверки в Елин Пелин започнаха в четвъртък около 18:00 – 18:30 ч.

Медицинската експертиза установи причината за смъртта на двамата мъже, чиито тела бяха открити в склада след взривовете. Те са починали от баротравма, т.е. - от взрива. Това съобщи тази сутрин окръжният прокурор на София Наталия Николова, информира Nova.

„Проверяват се всички версии. На този ранен етап не бих могла да съм категорична. Причината би могла да е случайно деяние, човешка небрежност, некачествена продукция или умишлено действие”, каза още Николова.

По думите ѝ е направен оглед на малка част от местопроизшествието, в близост до склада. Разпитани са осем души. Днес предстоят разпити на още свидетели, включително пожарникарите, които първи са се озовали на мястото. Предстои назначаване на ДНК експертиза, допълни Николова. 

Тя е категорична, че охранителят, подал сигнал за инцидента, не се е скрил и е дал показания.

„Не можем да кажем, че приключваме с експертизите. Предстои да се присъединят документите от даването на разрешително за строеж на такъв склад. Експерт по взривове може да каже колко фойерверки могат да се съберат на едно място", обясни следовател Иван Делчев.