Битка между Израел и "Хизбула" не е неизбежна.

Това обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин във вторник по време на съвместна пресконференция в Манила с американския държавен секретар Антъни Блинкен и техните филипински колеги. Остин изтъкна, че остава загрижен за потенциала за ескалация след смъртоносния ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения.

Напрежението се влоши в събота, когато ракета уби 12 деца на футболно игрище в селището Маждал Шамс. Израел обвини за нападението подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и обеща остра реакция. "Хизбула" отрече да е замесена.

Съединените щати водят дипломатически усилия за възпиране на Израел от нанасяне на удари по Бейрут, обясниха петима запознати източници пред Ройтерс.

"Хизбула" и Израел разменят огън през ливанско-израелската граница от октомври насам - най-тежкия им конфликт от войната през 2006 г. Враждебните действия, предизвикани от войната в Газа, досега са били ограничени до голяма степен в райони близо до границата. Въпреки че и двете страни по-рано са изтъквали, че не се стремят към по-широка конфронтация, военните действия предизвикаха опасения относно риска от ескалация към по-голям конфликт в Близкия изток.

"Въпреки че сме свидетели на много активност по северната граница на Израел, ние оставаме загрижени за потенциала това да ескалира в пълномащабна борба. И аз не вярвам, че битката е неизбежна", каза Остин. "Бихме искали да видим нещата решени по дипломатически начин", добави той.

Израелските военни оповестиха, че са ударили около 10 мишени на "Хизбула" в Южен Ливан през миналата нощ и са убили един от бойците на групировката.