Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни.

"Сложни пожари на големи площи при силен вятър и на пресечен терен" – така обобщи картината с пожарите в страната Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Около 6000 декара е засегнатата площ - държавна горска територия - в планината Малешево, както и над 3000 декара земеделски земи. Към 7 ч. тази сутрин общо периметърът на пожара е между 10 и 12 000 декара. 

Няма опасност за населените места. Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два френски самолета  и хеликоптери от Българската армия. 

В центъра на село Микрево е направена перфектна организация за тръгването на огнеборците към фронта в Малешевска планина и там на границата.

"Целта е да се осигури дежурство във всички населени места от противопожарни екипи, военни и горски служители. Имаме на терен достатъчно техника, с която от ограничим периметъра на пожара. Основният фронт на разпространение е посока запад.

Надяваме се и летателната техника да се включи. Има различни процедури, но след 9 ч. ще бъде на лице. В планината Славянка след вчерашния ден ограничаването на пожара изключително ще бъде само с техника - прокарване на просеки, тъй като безопасността е на първо място", съобщи комисар Валентин Василев - областен директор на пожарната в Благоевград, цитиран от БНР.

Едновременната работа на хеликоптери и самолети на фронта на пожара се избягва, защото е рискова за екипажите, обясни той.

Пожарът на българо-гръцката граница е навлязъл на около 200-300 метра на българска територия. Въпреки направените просеки, пожарът е станал неконтролируем заради силния вятър и продължава да бъде тежък, коментира Джартов пред БНР. Той изтъкна, че заради минните полета не е имало как огнеборците да го ограничат превантивно.

За пожара при Струмяни главен комисар Александър Джартов отбеляза, че се е развивал с изключително висока скорост.

"Беше невъзможно да бъде догонен. Много тежък пожар."

В борбата с пожара в община Струмяни участват 22 екипа на пожарната, горски служители и военни, уточни по БТВ Джартов.

Днес в гасенето ще участват френските самолети, на тях това им е последният ден, в който ще могат да ни помагат, допълни той и каза още, че по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз са поискани допълнително самолети и хеликоптери. От пожарната ще разчитат и на двата хеликоптера на военните.

На този етап няма непосредствена опасност за населените места, продължаваме да изграждаме просеки, каза гл. ком. Джартов.

Вчера ситуацията беше доста притеснителна на територията на община Струмяни, защото пожарът за около час измина около 10 км. заради силния вятър и стана върхов, създаде се и непосредствена опасност за няколко населени места, обясни той.

Позитивното е, че успяхме да евакуираме хората, да защитим населените места. Хората може да се върнат по домовете си в момента, в който обезопасим напълно фронтовете, които са в тази посока, съгласувано с кмета на община Струмяни, каза още директорът на ГДПБЗН.

За момента няма информация пожарът от Северна Македония да е навлязъл в наша територия, стана ясно от думите на Александър Джартов. Огънят се наблюдава съвместно от пожарната, местната власт и хората от горските стопанства, които са в непрекъснат контакт с колегите си от Северна Македония.

Шест екипа остават да се борят с огъня на българо-гръцката граница, а предстои да се направи координацията между българските хеликоптери и френските самолети, така че да няма инциденти.  

Ситуацията продължава да е сложна. Във вчерашния ден заради бурен вятър пожарът се е разпространил неконтролируемо, въпреки просеките, допълни Джартов.

Към момента няма вятър, изградени са допълнителни просеки и ще се изграждат още, така че да можем да локализираме и съответно да ликвидираме този пожар, каза той.