Президентът Румен Радев упрекна не само Конституционния съд, но и "реформаторския напън на сглобката" за "злополучния ремонт на конституцията". 

"Ако погледнем към този въпрос като цяло, като злополучния ремонт на конституцията и последващите решения на КС, виждаме, че те водят до някакви парадоксални резултати. Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители. Те могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да взимат важни решения относно националната сигурност.

Излиза, че обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокурор, но има право съществено да ограничи правомощията на държавния глава и то тези, които пряко касаят държавното управление. Цялостната оценка за този експеримент с шестата поправка на конституцията е, че той не само не успя да постигне заявената цел – съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от реформаторския напън на сглобката да използва и употреби основния закон като алиби за своето съществуване", коментира президентът.

Той бе попитан и за твърденията на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че Радев е отговорен за разцеплението в движението.

"Не се меся във вътрешните дела на никоя партия и няма да допусна да бъда замесван в такива долнопробни конспирации и медийни димки. Явно когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а се вижда, че не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен", каза Радев.

Според него "това не е обществен въпрос, а някакъв личен въпрос и лична драма, която върви към своята развръзка".

"Успехът ще бъде с тези, които имат ясна представа за реалностите, които ги очакват и обстановката, в която ще действат. В тази сложна и динамична геополитическа среда има много предизвикателства пред националната и колективната сигурност."

Това каза по-рано Радев, цитиран от БТА, във Военната академия "Г. С. Раковски", на тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на офицерите от "Випуск 2024 - Цар Симеон Велики". 

"Войната в Украйна е война на изтощение на редица системи", каза Радев.

Според него този конфликт е и тест за способността ни да мислим критично и подхождаме аналитично, да анализираме всички фактори, които открояват разликата между успеха и поражението.

"Тази война има принос във всички процеси, които текат в Министерството на отбраната и Генералния щаб - разглеждане на тактики и доктрина, модернизирането, изграждането на съвременни отбранителни способности.  Тази война ни отрезви, че технологиите са залог за успех. Войната показа, че най-важният залог за успех е човешкият фактор - хората като наличност, подготовка, дух и мотивация", посочи още президентът.

Във време на бедствие народът търси своята армия за помощ, каза Радев и припомни темата с актуализирането на заплатите и недокомллекта.

"Не може да налеем толкова средства за техника и подготовка в МВР за хора, които ще бъдат нужни само два месеца, каза Радев по повод идеята да бъдат купени самолети за гасене на пожари.

Затова апелирам за държавнически подход за изразходването на всеки един лев", заяви президентът.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов припомни, че предстои осигуряването на нова техника. Но за всичко това трябват хора, които да работят с нея. Живеем във времена на предизвикателства, каза още Запрянов.

Въоръжените сили се нуждаят от критично мислещи офицери, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Свидетели сме на безпрецедентна промяна, изкуственият интелект е напът да промени характера на военните конфликти. Трябва да изграждаме отбрана от ново измерение. Войната в Украйна ни изправи пред редица предизвикателства", посочи адм. Ефтимов.

"Догодина се очакват нови самолети, строят се нови кораби, работи се по линия на нови дронове и техника за сухопътните войски, Последните военни конфликти са причина и за промяна в учебните програми. Членството ни в НАТО ще е гаранция за националната ни сигурност", добави той.