"Не съм дала нито един повод, за да се налага каквато и да било смяна на председателя на Народното събрание. Напротив, точно обратното, смятам, че съм положила много усилия и до момента е възвърнат диалогът между различните партии, има някаква последователност, някаква полезност на законодателната инициатива и в този смисъл поводи за подобни хипотези няма."

Това каза пред медиите председателката на Народното събрание Рая Назарян в кулоарите на парламента.

По-рано днес (съ)председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че президентът се е опитал "през пионките си от ПП-ДБ да организира сваляне на шефката на парламента".

На въпрос дали би приела да стане служебен министър-председател, Рая Назарян отговори, че няма такива амбиции.

„Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа, обяви още Назарян. 

ГЕРБ винаги е печелила изборите честно, прозрачно, а не със служебни победи за заемане на постове“, добави.

Според Делян Пеевски сондажи за смяната на председателя на парламента се правят от депутата от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Божидар Божанов, както и от подалия оставка като депутат и като председател на партията „Да, България“ Христо Иванов. Божанов не отрече.

"Трябва да търсим варианти правителството на България да не бъде на един човек", заяви той пред журналисти след въпрос дали има заговор за сваляне на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание.

"Видно е, че в момента и господин Главчев, и Калин Стоянов са министър-председател и министър на господин Пеевски", каза още Божанов.

Припомняме, че според последните промени в конституцията президентът има ограничени възможности за назначаване на служебен премиер.

Той може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя и подуправителите на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Част от тези длъжности са вакантни, а на останалите са инсталирани кадри, считани за близки до ГЕРБ и ДПС на Делян Пеевски.