Вицепрезидентката Камала Харис води с 2% пред бившия президент Доналд Тръмп - 46 срещу 44%. Това посочва съвместно изследване на YouGov и "Икономист", проведено между 27 и 30 юли.

Двете организации са анкетирали американски гласоподаватели и в периода 21 и 23 юли, които са дали преднина на републиканеца от 3% - 41 срещу 44%.

Тази драматична промяна във временното класиране има много обяснения.

За Харис не са валидни слабостите на президента Джо Байдън - неговата напреднала възраст и съмненията за когнитивните му способности. Тя успя да мобилизира избиратели от ключови за демократите групи - малцинствата и младите, чиято подкрепа за държавния глава постепенно отслабваше през трите му години и половина в Белия дом. Кампанията на Харис успя да набере скорост и поради твърдото решение на мнозинството от видните фигури в Демократическата партия да я подкрепят - начело с президента.

В щаба на Тръмп определено трябва да са загрижени, защото той в момента би трябвало да преживява своеобразния "меден месец" от кампанията си. Опитът за покушение срещу десния популист на 13 юли и последвалия конгрес на Републиканската партия (15 - 18 юли), на който той се представи като обединител на нацията, бяха разглеждани като знакови събития, подпечатващи победата му близо 4 месеца преди изборите. 

Но явно обраният тон не е дал резултат (или пък Тръмп просто не може да се владее), защото още преди Байдън да оповести намеренията си републиканецът вече правеше опити да измисли прякор на Харис. Накрая се спря на "Хилещата се Камала", но това не помогна. В интервю за ултраконсервативната телевизия "Фокс нюз", например, водещата Лора Инграм му напомни, че "няма лошо човек да се смее". На преден план излезе и факт, който не представя Тръмп в добра свелина - самият той изключително рядко се смее.

В дните след опита за покушение излезе проучване на "Ипсос", според което одобрението за бившия президент бе скочило с 8% - от 32 до 40%. На 29 юли агенцията публикува изследване, от което става ясно, че то е спаднало до 36%. 

В помощ на Тръмп трябваше да се притече избраникът му за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Сенаторът от Охайо обаче се представи като по-млада, радикална и нехаризматична версия на бившия президент. Според проучването на "Ипсос" от 29 юли неодобрението на Ванс само за две седмици е нараснало с 8% - от 31 до 39%. Това е антирекорд за кандидат за вицепрезидент на този етап от кампанията.

Преднината от 2% е достижима за бившия президент, особено в държава, в която невинаги печели кандидатът с най-много гласове. Но авансът на вицепрезидентката почти сигурно ще се увеличи през следващите дни. Във вторник по план ще се проведе първият съвместен митинг на Харис с избраника ѝ за подгласник, който към 19 часа българско време на 31 юли не е известен. Тя подбира измежду популярни имена за демократите и независимите избиратели, като всеки един от тях без съмнение ще ѝ вдигне подкрепата. Може да разгледате основни кандидати в долния линк:

На 7 август Харис официално ще получи подкрепата на делегатите на Демократическата партия. Този процес по легитимация традиционно води до скок в подкрепата на кандидат-президент от порядъка на няколко процента. Самият конгрес на партията пък ще се организира между 19 и 22 август - тогава Харис и нейният кандидат за вицепрезидент ще имат възможност да обяснят пред десетките милиони американски избиратели, които следят церемонията, защо да бъдат подкрепени вместо Тръмп и Ванс.